Круглий стіл до 85-х роковин Голодомору-геноциду пройшов у Одесі

16 Листопада 2018

15 листопада 2018 року в читальному залі Одеської Національної наукової бібліотеки пройшов Круглий стіл «Голодомор в Україні 1932-1933 рр. – злодійство геноциду», повідомляє ресурс інтернет-ресурс prichernomorie.com.ua.

В рамках заходу відбулася презентація та бібліографічний огляд книжкової виставки «Голодомор в Україні 1932-1933 рр.: площина сучасних досліджень».

 «Моя родина, на щастя не зазнала на собі, жахи того геноциду, який обрушився на український народ на початку тридцятих років минулого століття. Але старші люди пам’ятали це і розповіли мені, по суті, тільки перед своїм відходом з життя. Настільки це була заборонена і страшна тема. Я християнка і тому вибрала символом скорботи за заморених голодом Ангела. А золоті вкраплення на пам’ятнику – символізують сльози по всім невинно і штучно замученим радянським режимом голодом », – розповіла, художник, скульптор Лариса Дем’янишин, яка розповіла про свій проект «Скорботний янгол».

Генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова розповіла про роботу, яка ведеться бібліотекою для висвітлення тематики Голодомору. «Приємно відзначити, що в світ вийшов друкований третій том дослідницької роботи ОННБ – бібліографічний довідник «Голодомор в Україні 1932-1933 рр.»

«Ми вже ніколи, на мою думку, не дізнаємося точну кількість жителів України, які загинули від голоду. Але найкраща пам’ять про них – це наукові дослідження тієї страшної сторінки історії, публікації і визнання геноциду, – вважає доцент кафедри археології та етнології України, кандидат історичних наук, заступник декана історичного факультету ОНУ ім. І.І. Мечникова Наталя Петрова. Це дуже важливо для сьогоднішніх студентів, школярів, це важливо для майбутнього самовизначення нації ».

За багаторічну ефективну науково-дослідну роботу директор Ірина Бірюкова ОННБ прийнята до лав Одеської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.