Помер Найджел Коллі, засновник сайту Garethjones.org

8 Лютого 2018

31 січня 2018 року раптово не стало Найджела Коллі (1960 – 2018 рр.), племінник валлійського журналіста Гарета Джонса, який першим публічно заявив в Європі про масове вимирання українців від штучно створеного голоду в 1932-1933 роках.

 

Найджел Коллі своє життя присвятив збереженню спадщини Гарета Джонса про Голодомор в Україні (статтей, щоденників, листів Джонса) та поширенню цієї інформації в світі.

 

Саме Найджел був засновником та головним редактором веб-сайту http://garethjones.org/ , присвяченого життю та роботі Гарета Джонса, контент якого був більшою мірою зосереджений на історії Голодомору через записи спостережень журналіста.

 

Діяльність Коллі не обмежувалася сайтом. Він часто виступав в різних країнах на пам’ятних церемоніях, наукових заходах, присвячених Голодомору.

 

Є беззаперечним фактом, що саме завдяки активній роботі Найджела, історія Гарета Джонса повернулася в історичний нарратив і повсякденність. Збережені матеріали відкрили нові напрямки дослідження історії геноциду українців в 1932-1933 роках.

 

Найджел Коллін намагався розповісти світу про свого дядька, який довгий час був «забутим» як і Голодомор. І йому це вдалося. Він хотів це робити не лише в ім’я справедливості по відношенню до свого родича, а й для України.

 

Вічна пам’ять!