Посольство України в США сподівається, що визнання Голодомору геноцидом Конгрес США розгляне цього року

30 Серпня 2018

Україна спільно з американською діаспорою працює над визнанням у США Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Посол України у США Валерій Чалий сподівається, що це питання Конгрес розгляне цього року. Про це він розповів в ефірі Радіо Свобода.

«Були вже спроби в історії наших двосторонніх відносин провести рішення в Америці про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українців. І не вдавалося цього зробити. У тому числі були певні позиції інших країн, в яких також були в історії такі трагедії. Ми пішли цей раз іншим шляхом. Пішли знизу, від штатів. Я зустрівся з багатьма губернаторами. Українська громада звернулася до своїх місцевих конгресменів, губернаторів. І дійсно, штат за штатом – ці 1,5 року ми маємо, що кожен місяць штат визнає голодомор геноцидом», – розповів Валерій Чалий.

За його словами, це дало сигнал Конгресу і на сьогодні проекти резолюцій про визнання Голодомору геноцидом українців внесені і в Сенат, і в Палату представників.

«Тепер має бути рішення комітетів. Я не можу втручатися у внутрішню політику. Але коли конгресмени запрошують посла поговорити про це, то я пішов і провів 38 зустрічей із конгресменами. З них 26 конгресменів зразу стали співавторами резолюції. Ми все підготували для того, щоб відбувся наступний крок – голосування в комітеті і винесення у Конгрес. Я сподіваюся, це має відбутися цього року», – пояснив Валерій Чалий.

Нагадаємо, Голова Верховної Ради України зустрівся із співавторами резолюції Конгресу США про визнання Голодомору геноцидом українського народу.