У Бухаресті покажуть виставки про Голодомор

1 Жовтня 2018

5 жовтня 2018 року Посольство України у Румунії запрошує до Музею Муніципалітету в Бухаресті (“Muzeul Municipiului Bucuresti”) на відкриття виставок «Страчені голодом: невідомий геноцид українців» та «Голодна симфонія».

 

Виставка «Страчені голодом: невідомий геноцид українців» базується, головним чином, на усній історії, яка сьогодні є досить поширеним методом соціально-гуманітарних досліджень. Предметом дослідження усної історії є суб’єктивний досвід окремої людини. Тому особливістю цієї виставки є підтвердження фактів на основі документальних архівних джерел свідченнями очевидців, що пережили Голодомор 1932-1933 років. За цим принципом побудована і сама виставка – будь-яка інформація з офіційного документа підтверджується спогадами свідка тих подій.

 

У 2017 році Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» презентував фотовиставку «Голодна симфонія».

Світлини створені у 2015 році Лілою Перегудою та Ксенією Пілявською. Мистецькі роботи є емоційним вираженням переживань трагедії Голодомору-геноциду Ліли Перегуди, яка відтворила образ Жінки-Смерті/Жінки-Пам’яті з 1933 р. Допомогла передати образ фотограф Ксенія Пілявська.

 

 

Маємо впевненість, що завдяки таким заходам, все більше людей у світі дізнається про історію геноциду українців в 1930-х роках – Голодомору.

 

На сьогодні 15 країн на державному рівні визнали Голодомор геноцидом. Румунія не входить до цього числа.