У музеї презентували «Енциклопедію Голодомору»

12 Листопада 2018

12 листопада 2018 р. в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» презентували науково-меморіальне видання «Енциклопедія Голодомору», автором якого є доктор історичних наук, професор Василь Марочко.

«Енциклопедія ввібрала основні події і явища, узагальнила історіографічні та меморіальні практики. Її завдання – інформувати прийдешні покоління про Голодомор в Україні, не переконувати опонентів, відвертих нігілістів, а правдиво подавати історичні факти, нагадувати про вічні цінності християнського милосердя. Однотомне видання «Енциклопедії Голодомору» не вичерпує тему людського горя, завданого українському народу, змісту і трагедійності самого історичного явища. Автор сподівається на появу регіональних енциклопедичних видань, які стосувалися б кожного району і села, що опинилися в 1932–1933 рр. в епіцентрі Голодомору», – зазначається в передмові до книги.

У презентації взяли участь Міністр культури України Євген Нищук, генеральний директор Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Олеся Стасюк, автор Енциклопедії, доктор історичних наук, професор Василь Марочко, народний художник України Валерій Франчук, заступник голови Ради Асоціації дослідників голодоморів в Україні Олександр Ушинський. 

«”Енциклопедія Голодомору” – це результат 30-літньої праці, а особливо останніх семи років роботи над книгою. Це унікальне видання доктора історичних Василя Івановича Марочка», – зазначила генеральний директор «Меморіалу жертв Голодомору» Олеся Стасюк.

«Ця книга є одним із каменів для будівництва другої черги музею-меморіалу, яке нещодавно розпочалося. Можна сказати, це інтелектуальний камінчик. Ми маємо зібрати усі камінці і принести їх до нашої “стіни пам’яті”», –наголосив автор енциклопедії Василь Марочко.

Видання презентовано в рамках відзначення 85-тих роковин Голодомору-геноциду. Про наступні події читайте на сайті музею.