В Меморіалі жертв Голодомору стартувала акція «Запалімо свічку пам’яті!»

1 Вересня 2018

В Україні стартувала Міжнародна акція «Запалімо свічку пам’яті!», присвячена 85-им роковинам Голодомору.

1 вересня ц.р. у Залі пам’яті Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» розпочалася міжнародна акція, метою якої є об’єднання українців усього світу і громадян інших країн задля вшанування пам’яті жертв страшного злочину в історії людства ХХ століття, а також щоб застерегти від повторення подібних геноцидів у майбутньому.

Генеральний директор Національного музею Меморіал жертв Голодомору Олеся Стасюк наголосила на важливості проведення різнопланових акцій у 85-річницю Голодомору-геноциду 1932-1933 років для інформування всього світу про злочин Голодомору-геноциду. Також, Олеся Стасюк розповіла про дітей, як категорію жертв Голодомору, яка постраждала найбільше «Цей день ми вирішили присвятити дітям які були вбиті в роки Голодомору і тим дітям які не народилися в роки Голодомору-геноциду, а також тим, які народилися, жили, пережили Голодомор, але так і не дізналися, що таке щасливе дитинство».

Міністр культури України – Євген Нищук наголосив на важливості продовження досліджень з тематики Голодомору. Міністр звернув увагу на той факт, що сотні тисяч дітей не пішли у школу внаслідок Голодомру: «Це ще й трагедія не тільки тих, що загинули, але й неймовірної кількості ненароджених. І сьогодні, коли ми говоримо про початок навчального року… це скільки дітей тоді не сіли за парти…» .

Державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць подякував представникам музею за постійну роботу з дослідження та інформування широкої громадськості про Голодомор-геноцид. Представник Міністерства розповів про багаторічну роботу української діаспори, яка за межами СРСР зберігала пам’ять про Голодомор. Завдяки її зусиллям світ дізнався про геноцид українського народу.

Також, представник МЗС наголосив, що процес міжнародного визнання Голодомору геноцидом українського народу триває. Нагадаємо, Голодомор визнали геноцидом 15 країн світу.

Перший заступник голови Українського Інституту національної пам’яті Аліна Шпак наголосила на символічності першого вересня, як дня у який ми повинні згадати дітей, які постраждали і загинули в роки Голодомору-геноциду. Пані Аліна звернула увагу на страждання батьків, які дивилися на своїх голодних дітей і при цьому не могли нічого зробити.     

Директор Представництва Світового Конґресу Українців (СКУ) в Україні Сергій Касянчук від імені Президента СКУ Євгена Чолія та Стефана Романіва – голови комітету з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу подякував керівництву музею, Міністерству закордонних справ України, Українському Інституту національної пам’яті за спільну працю у поширенні правди про Голодомор. Сергій Касянчук закликав українців всього світу долучатися до акції «Запалимо свічку пам’яті!».   

Доктор історичних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка – Володимир Сергійчук наголосив на важливості роботи з первинними документами у обласних архівах у яких зберігаються унікальні документи, через які відкриваються все нові і нові факти про Голодомор.

Заступник голови правління ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» ім. Василя Стуса» Юрій Баланюк наголосив на майже 30-ти річну роботу «Меморіалу» на стезі поширення правди про Голодомор і подальшу роботу в цьому напрямку.

Президент Фундації Геноциду-Голодомору в Чикаго Микола Кочерга розповів про активну роботу українців в США для того, щоб якомога більше людей дізналося про Голодомор-геноцид і подякував за дослідження з тематики Голодомору в Україні які розкривають нові деталі геноциду.

У акції взяли участь і діти, вони зачитали імена 85-ти дітей, які загинули у роки Голодомору-геноциду. Після чого всі учасники запалили у пам’ять про жертви свічки, а представники УГКЦ та УПЦ КП відслужили Панахиду за невинно убитими людьми в роки Голодомору-геноциду. Після Панахиди учасники акції поклали квіти до скульптури «Гірка пам’ять дитинства» та ознайомилися з виставкою «Вкрадене дитинство: діти в роки Голодомору 1932-1933 років».

Під час акції було презентовано фотодокументальну виставку «Вкрадене дитинство: діти в роки Голодомору 1932-1933 рр.», яка має на меті розповісти про життя, виживання і випробування дітей у місті і в селі в роки Голодомору 1932-1933 рр. Адже діти стали найбільш уразливою частиною української національної групи, обраної комуністичним режимом об’єктом злочину геноциду. За оцінками різних істориків у роки Голодомору померло від 1,5 до 4 млн. дітей. А ті, що вижили, виросли і через десятиліття розказали нащадкам про злочин геноциду, на все життя лишилися у неофіційному і невизнаному статусі «жертви Голодомору», частина з них, яка виросла в дитбудинках і сиротинцях, в нових сім’ях після усиновлення, так і постаріла, ніколи не дізнавшись, звідки їхнє коріння, як звали їхніх батьків і їх самих.

Другого вересня естафету акції «Запалімо свічку пам’яті!» від України переймає Туреччина. Акція пройде об 11:30 Католицькій церкві Діви Марії, Birlik Mah. 428.cd No:35, Vatican Embassy.

За перебігом акції протягом 85-ти днів можна стежити на веб-сторінці “85-ті роковини Голодомору