alt wiki

Акція «Свічка пам’яті» у Вікіпедії: розкажіть більше про Голодомор-геноцид

22 Листопада 2019

З 23 по 30 листопада запрошуємо долучитися до акції запалювання віртуальної свічки пам’яті про Голодомор-геноцид у Вікіпедії — найбільшій онлайн-енциклопедії світу. На сторінці проєкту «Свічка пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років» є перелік статей, які можна започаткувати чи поліпшити, пов’язаних із історією Голодомору-геноциду.

Важливо створювати якісні статті в українській Вікіпедії, а також в інших мовних розділах, щоб вони міститили інформацію про цю віху нашої історії. Наприклад, досі відсутні статті-списки про Документи, які розкривають механізм Голодомору-геноциду та Опір Голодомору.

Перегляньте статтю у Вікіпедії про своє рідне село, місто чи містечко —  чи є там згадка про Голодомор? Чи наведено дані про кількість жертв, пам’ятки культурної спадщини пов’язані з тими подіями, інші дані?

Також можна завантажувати фотографії з подій вшанування до Вікісховища і додавати інформацію про пам’ятки культурної спадщини пов’язані з пам’яттю про Голодомор до статей про населені пункти, ілюструвати їх, створювати повноцінні статті  (за умови, що є достатньо джерел).

В українській Вікіпедії є категорія статей під назвою «Голодомор». Ви можете покращувати статті в цій категорії, або заглибитися і подивитися, які теми вже розкриті або які джерела використовували автори. Наприклад, стаття «Голодомор в Україні 1932—1933 років» містить чимало джерел та має багато посилань, які дозволяють охопити тему в цілому.

Потрібно інформувати світ про цю непросту сторінку нашої історії. Розповідати, хто її досліджував, які закони і порядки режиму уможливили мільйони смертей, які фільми та книжки розкажуть сучасному глядачу/читачу більше. Якщо робити це якісно і якомога повніше, є шанс, що ми збережемо свідчення злочинів режиму, розкажемо про його жертв і свічка пам’яті не погасне.

Якщо ви раніше не писали статті у Вікіпедію можете ознайомитися зі шпаргалкою чи брошурою для редагування.