Гаазький трибунал: розслідування проти Росії підтримали 42 країни

28 Березня 2022

Вже 42 країни підтримали розслідування Міжнародного кримінального суду в Гаазі з приводу воєнних злочинів росії в Україні. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

Всі особи, які вчинили злочини проти людяності та геноцид, є потенційно особами, щодо яких вже ведеться розслідування, повідомляє УНН. У разі визнання Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів росії, причетних до них можуть затримати в будь-якій країні, яка визнає юрисдикцію цього суду.

Ті особи, яких суд визнає винними, зрештою отримають покарання у вигляді тривалого позбавлення волі.

«Мені складно уявити цивілізовану європейську країну, яка б не затримала і не передала МКС якогось воєнного злочинця, наприклад, політичного чи військового керівника з росії. Такий вирок буде означати, що дипломатичний паспорт, скоріш за все, росіянам не допоможе, вони будуть ув’язнені на території будь-якої європейської або іншої країни, яка визнає юрисдикцію МКС, передані в Гаагу і отримають ув’язнення. Тобто це такий серйозний ризик, якого росіяни, очевидно, дуже бояться», — відзначив Малюська.

За повідомленням Офісу Генерального прокурора України, станом на 25 березня зареєстровано 2702 воєнних злочинів росії в нашій державі та 1640 злочинів проти національної безпеки.

Фото – CNN.