«Голод — це зброя» — у Ризі триває виставка про Голодомор

4 Вересня 2023

У Музеї окупації Латвії (Рига) наразі триває виставка «Голод — це зброя», яка розповідає про Голодомор 1932—1933 років в Україні. Ознайомитися з нею можуть усі охочі, оскільки експозиція виставки розташована у вуличному просторі — біля входу в музей. Написи доступні українською, латвійською та англійською мовами.

Кураторкою проєкту є Наталія Лаврова, представниця Американсько-Української Ділової Ради. Основа виставки — це мистецька колекція «Голодомор очима українських художників». Вона почала формуватися ще 1998 року, на сьогодні у ній близько чотирьохсот робіт. Серед них — плакати, ескізи, повноцінні картини — як старіші, так і більш сучасні.
«Мета цього проєкту — привернути увагу до минулих та сучасних трагедій в Україні. Голодомор-геноцид був найбільш прихованою трагедією ХХ століття. Ми переконані, що інші злочини стали можливими тому, що Сталіну вдалося так добре приховати Голодомор. На той час Україна залишилася наодинці з цією трагедією, — наголошує Наталія Лаврова. — Для нас пам’ять про Голодомор важлива не тільки як данина пам’яті тим, хто був заморений голодом комуністичним режимом, але також і тому, що непокараний злочин, на жаль, завжди повторюється».

Цього разу він повторюється у вигляді широкомасштабної агресії, яку здійснює росія проти України. Тому виставку доповнюють світлини, зроблені фотожурналістами з різних країн після 24 лютого 2022 року, як свідчення нового геноциду проти української нації.

Авторка фото – Наталка Позняк.