Громадськість звернулася до парламенту й уряду Швеції з закликом визнати Голодомор геноцидом

22 Листопада 2022

До шведського парламенту та уряду надіслано звернення про визнання Голодомору в Україні геноцидом. Звернення було ініційовано та написано українською громадою в місті Ґетеборзі; десять шведських організацій, пов’язаних з Україною, приєдналися до нього. Про це повідомляє на своїй сторінці у фейсбуці Nordic Ukraine Forum — одна з організації, що підтримала звернення.

 

«Геноцид, який росія зараз здійснює в Україні з метою знищити українську націю як таку — не перший в історії. У 1932 – 1933 роках тодішній комуністичний тоталітарний режим — попередник нинішнього путінського рашистського режиму — вчинив в Україні злочин геноциду — Голодомор. Зумисно створеним голодом було вбито мільйони українців. Долі мільйонів були скалічені. Пережиті жахіття залишили глибоку рану в кількох поколіннях українців. Активний і тим більше масовий спротив режиму був припинений, частина українського народу була асимільована, була нав’язана радянська/російська ідентичність», — йдеться в дописі.

 

Також у Nordic Ukraine Forum нагадали, що цієї суботи, 26 листопада, о 15:00 на площі Medborgarplatsen у Стокгольмі під час нашої щотижневої демонстрації на підтримку України українська громада вшанує пам’ять жертв Голодомору та засудить геноцид українського народу, який чинить росія сьогодні.