Меморіал жертв Голодомору відкрив виставку у Верховній Раді

13 Березня 2018

13 березня 2018 року Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», за підтримки Комітету Верховної Ради у закордонних справах, в кулуарах Верховної Ради України презентував документально-публіцистичну виставку «Нас вбивали,бо ми українці…».

 

Виставку відкрила Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах – Ганна Гопко, наголосивши на тому, що цього року Україна і весь світ вшановують 85-ті роковини Голодомору. Вона зазначила, що одним із напрямків роботи в забезпеченні належної організації і проведенні заходів є широке інформування світової спільноти про історію Голодомору.

 

Генеральний директор Меморіалу жертв Голодомору Олеся Стасюк у вітальному слові зазначила, що з цією метою виставка «Нас вбивали, бо ми українці..» в англомовному варіанті буде передана до дипломатичних представництв України закордоном. Також, вона висловила подяку за спільну роботу в підготовці матеріалів виставки Центральному державному архіву вищих органів влади та управління України, Центральному державному архіву громадських об`єднань України, Центральному державному кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного, Галузевому державному архіву Служби безпеки України, Галузевому державному архіву Служби зовнішньої розвідки України, Національному центру народної культури «Музей Івана Гончара» та Музею Української революції 1917-1921рр.

 

На презентації були присутні представники Інституту національної пам’яті, Світового конгресу Українців та народні депутати України.

 

Документально-публіцистична виставка «Нас вбивали, бо ми українці…» ґрунтується на архівних матеріалах, спогадах очевидців Голодомору, які зберігає Меморіал жертв Голодомору, та на дослідженнях провідних дослідників теми. Різноплановість матеріалів найповніше розкриває історію Голодомору. Використання у виставці матеріалів кримінальної справи №475 – дає розуміння Голодомору з точки зору права.