На Вінниччині відкрили пам’ятник жертвам Голодомору

16 Травня 2019

На початку травня у селі Стіна у Томашпільського району Вінницької області на місцевому кладовищі відбулось відкриття та освячення пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій, повідомляє 33kanal.
Усі фінансові витрати з виготовлення, облаштування пам’ятного місця  та встановлення пам’ятника взяло на себе місцеве фермерське господарство.

«Ідея увіковічення земляків, життя яких обірвав Голодомор 1932-1933 років, виникла уже давно, і ось цьогоріч нам вдалося  встановити меморіал на місцевому цвинтарі, там, куди, за свідченнями старожилів, в роки голодного лихоліття звозили померлих дорослих та малих стінян. У той трагічний період голодна смерть торкнулась 200 сімей села», – розповів голова фермерського господарства Сергій Сауляк.

З нагоди відкриття пам’ятника на місцевому кладовищі зібралася громада села Стіна. Учні місцевої школи підготували для присутніх невеликий історичний екскурс, де розповіли про події Голодомору-геноциду, причини та наслідки геноциду. Були згадані імена загиблих земляків, котрі вдалося віднайти зі свідчень старожилів та очевидців. Поділилась спогадами про страшні роки і старенька жителька села Ганна Комісарчук.