Помер автор фільму «Незнаний Голод» Тарас Гукало

10 Серпня 2022

У Канаді помер журналіст і громадський діяч Тарас Гукало – автор першого фільму про Голодомор «Незнаний Голод».

Тарас Гукало народився 12 березня 1933 року в родині Андрія та Євдокії Гукало в Монреалі. Хлопчик з’явився на світ у розпал Голодомору-геноциду. Пізніше він не раз наголошував, що народився, коли його народ гинув. Тому його місія в житті полягала в тому, щоб розповідати іншим про трагедію та досягнення свого народу.

Тараса Гукала не стало 30 липня 2022 року, як раз тоді, коли його народ знову гинув у прагненні до волі (в сьогоднійшні війні росії проти України та всього демократичного світу).

Як продюсер-постановник і оператор, він створив 1500 годин перегляду монреальської щотижневої телепрограми «Теле-Україна», що виходила на кабельному телебаченні CF і Videotron (Television ethnique du Québec) у 1990-1997 роках. Також на «Радіо Квебек» (Radio Quebec Television) створив серію документальних телефільмів про Україну та українців, у тому числі, в 1983 році, перший в світі документальний фільм про Голодомор, під назвою «Незнаний Голод».

Сюжетна лінія цього історично-документального фільму побудована на інтерв’ю живих очевидців та дослідників Голодомору 1932-1933 років в Україні. Коментарі для стрічки надали відомі вчені Роман Сербин, Марко Царинник, а також ще зовсім молодий 31-річний доктор Гарвардського університету Джеймс Мейс, з яким автор фільму провів незлічену кількість годин. «Це було не стихійне лихо, а результат політики уряду», – наголошує про причини Голодомору в Україні Джеймс Мейс та додає, що «ті, хто тоді чинив голод в Україні, і сьогодні ходять вулицями Москви».

В Україні та Радяському Союзі загалом, нагадаємо, у той час тема Голодомору була заборонена та табуйована. Водночас у фільмі згадується про депортації українського населення, нищення церкви та діячів культури й інтелігенції, а також про приховування правди про Голодомор. Тобто фільм ще тоді, у 1983 році, підводив до думки про геноцидну основу лиховісного сталінського задуму.

Ця маловідома документальна стрічка була першим фільмом про Голодомор в Україні, випереджуючи навіть тепер добре відомі «Жнива розпачу», які теж створені в Канаді.

У 2009 році фільм «Незнаний Голод» транслювався в Україні в рамках національного вшанування пам’яті жертв Голодомору- геноциду.

В 1992 Році Тарас Гукало вперше побував в Україні й відтоді часто приїздив на історичну батьківщину. Він був вшанований українським урядом, мав виступи в багатьох установах в Україні, включаючи Києво-Могилянську академію, Острозьку академію, університети Чернігова та Ніжина, а також у багатьох початкових і середніх школах.

Невдовзі після проголошення незалежності України, Тарас Гукало допоміг започаткувати перший живий супутниковий зв’язок між Канадою та Україною, і допоміг Україні отримати унікальний код країни «+380». У 2009 році у співпраці з Міністерством культури України він став ініціатором плакатного проєкту про тисячоліття досягнень і світового внеску України та українців, який став родзинкою щорічних українських фестивалів у Монреалі та в Торонті.

Вічна пам’ять Тарасу Гукалу…

Переглянути стрічку «Незнаний Голод» можна тут.

Фото – газета “День”.