Румунський парламент визнав Голодомор злочином проти людяності

24 Листопада 2022

23 листопада обидві палати румунського парламенту на спільному засіданні проголосували за визнання Голодомору злочином проти Українського народу та людяності, повідомляє Радіо Свобода.

Основні положення документу наводить румунський ресурс Agerpres.ro

Радіо Свобода зазначає, що на засіданні парламенту заяву про засудження Голодомору зачитав депутат від групи національних меншин Ніколає Мирослав Петрецький.

У документі висловлюється солідарність з українським народом і віддається данина пам’яті жертвам навмисного голоду. Декларація також засуджує злочинний спосіб, у який румуни з Бессарабії були піддані свідомому голоду, примусовій колективізації в 1946–1947 роках.

«Це щось неймовірне, щоб, у мабуть, найродючішому регіоні нашого континенту через державну політику, надзвичайно багато громадян було депортовано, а виживання багато в чому стало можливе тільки через канібалізм…. Диктатури викинули права людини на смітник – право на власність, право на етнічну та релігійну приналежність, право на освіту, на працю і, нарешті, навіть право на людську гідність або на життя. Ми рішуче засуджуємо цю політику, ці дії. (…) Ми сьогодні не несемо відповідальності за те, що було 90 років тому, але ми відповідаємо за те, що є сьогодні і що буде завтра», – під час виступу зазначив депутат Сабо Одон.

Перед засіданням парламенту румунські депутати відвідали презентацію виставки Національного музею Голодомору-геноциду «Незасуджений геноцид українців повторюється».

Фото. Відкриття виставки «Незасуджений геноцид українців повторюється» у Парламенті Румунії. 23 листопада 2022 р. Джерело Посольство України в Румунії.