Сейм Польщі оголосив путіна військовим злочинцем

24 Березня 2022

Сейм Республіки Польща рішуче засуджує воєнні злочини, злочини проти людства та акти геноциду, вчинені на території суверенної України збройними силами російської федерації. На цьому наголошує ухвалена резолюція про скоєння росією військових злочинів в Україні. Документ прийнято шляхом акламації, повідомляє «Польське радіо». Постанову про вчинення росією воєнних злочинів та злочинів проти людства і порушення прав людини в Україні підготувала Президія Сейму.

«Сейм Республіки Польща рішуче засуджує акти тривалого насильства, воєнні злочини, злочини проти людства, акти геноциду, системні порушення прав людини та інші злочинні порушення міжнародного права, вчинені на території суверенної України збройними силами російської федерації разом із союзниками за наказом військових командувачів під безпосереднім підпорядкуванням президента владіміра путіна», – читаємо в резолюції.

«Сейм Республіки Польща закликає всі держави, які визнають суверенітет, територіальну цілісність та право на самовизначення України, всіма засобами підтримати ініціювання та проведення судових розглядів у Міжнародному суді та Міжнародному кримінальному суді, а також використовувати свої повноваження в будь-яких міжнародних організаціях, членами яких вони є, з метою притягнення до відповідальності владіміра путіна, членів Ради безпеки росії та командувачів збройними силами російської федерації за вчинення військових злочинів, злочинів проти людства, актів геноциду та системних порушень прав людини, вчинених на території суверенної України», – наголошується в резолюції.

Як зазначено, «загальнодоступні докази цих злочинів доводять визнання владіміра путіна Сеймом Республіки Польща та міжнародною спільнотою військовим злочинцем».

«Сейм Республіки Польща звертається до парламентів демократичних країн світу та до Європейського парламенту з проханням визнати владіміра путіна, членів Ради безпеки росії та командувачів збройними силами російської федерації особами, безпосередньо відповідальними за ці акти та накласти на них якнайширші санкції», – йдеться у постанові. Сейм також висловив непохитну солідарність із вільним українським народом та демократичною державою Україною».

Також  російських військових звинувачують у військових злочинах і в Держдепі США.

«Сьогодні я можу оголосити, що, ґрунтуючись на наявній на даний момент інформації, уряд США вважає, що російські військові скоїли військові злочини в Україні. Наша оцінка ґрунтується на ретельному аналізі доступної інформації з відкритих та розвідувальних джерел», – йдеться у заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена.