Світ вшановує пам'ять жертв злочину геноциду

8 Грудня 2018

З 2015 року, з проголошенням Генеральною Асамблею ООН відповідної Резолюції, 9 грудня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої гідності та запобігання цьому злочину. Дата була обрана з огляду на історичні обставини: у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. Одним з авторів Конвенції був американський та польський науковець-правник єврейського походження Рафаель Лемкін, який запровадив термін «геноцид» як правове поняття та здійснив його розробку.

Мета Дня – вшанувати пам’ять людей, які стали жертвою геноциду та недопущення подібних злочинів надалі.

 

Стаття 2 Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього геноцидом визначає будь-яку з наступних дій, вчинених з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку: 

(а) Убивство членів групи;

(б) Заподіяння серйозних тілесних ушкоджень чи розумового розладу членам такої групи;

(в) Навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на повне чи часткове фізичне знищення її;

(г) Заходи, розраховані на запобігання дітородіння в середовищі такої групи;

(ґ) Насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу».

 

Рафаель Лемкін назвав “нищення української нації” –  «класичним прикладом геноциду». Згідно з Конвенцією ООН, Лемкін розглядав як невід’ємні складові частини геноциду проти українців: виморення  голодом українських селян, нищення української інтелігенції та ліквідацію Української Автокефальної Православної Церкви.

 

Україна ратифікувала Конвенцію у 1954 році.