Чорно-біле фото Гарета Джонса, західного кореспондента.

У Києві з’явиться вулиця Ґарета Джонса

30 Липня 2020

30 липня 2020 року на пленарному засіданні Київської міської ради депутати затвердили нові назви низки столичних топонімів, серед яких вулиця Ґарета Джонса.

Відтак, у Шевченківському районі столиці з’явиться провулок, який носитиме ім’я британського журналіста. Досі провулок називався Проєктний 1312, — повідомляє пресслужба КМДА.

Ідею перейменування підтримали 104 особи, двоє проголосували проти. Громадське обговорення відбувалося на сайті КМДА з 19 березня по 19 травня 2019 року.

Ґарет Джонс був одним із перших західних кореспондентів, які своїми публікаціями розповідали світові правду про Голодомор-геноцид. Подорожуючи Україною та публікуючи матеріали про геноцид українців, репортер ризикував власним життям.

29 березня 1933-го Ґарет Джонс скликав у Берліні пресконференцію, на якій вперше публічно заявив про катастрофічний голод в Україні. Пресреліз передрукували провідні світові видання, зокрема New York Evening Post та Manchester Guardian.

12 серпня 1935 року Ґарета Джонса убили за загадкових обставин під час подорожі до Маньчжурії. Те, що в організації його поїздки брали участь троє осіб, причетних до радянських спецслужб, наштовхує на думку, що саме комуністичні каральні органи були винуватцями смерті британського журналіста.