«Україна проти Росії»: суд у Гаазі заслухає справу про геноцид

2 Березня 2022

У Гаазі 7 та 8 березня Міжнародний суд Організації Об’єднаних Націй проведе публічні слухання у справі «Україна проти Росії».

«Міжнародний суд, головний судовий орган ООН, проведе публічні слухання у справі щодо звинувачень у геноциді, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього (Україна проти Російської Федерації), у понеділок, 7, та вівторок, 8 березня 2022 року, у Палаці миру в Гаазі, де розташований суд», – йдеться в повідомленні пресслужби суду, яке оприлюднило «Радіо Свобода».

У суді уточнили, що через пандемію слухання пройдуть у гібридному форматі: деякі члени суду будуть присутні особисто, інші – через відеозв’язок.

27 лютого президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна офіційно направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

«Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. Просимо суд негайно наказати РФ припинити військові дії і призначити слухання вже наступного тижня», – написав Зеленський у твіттері 27 лютого.

У Кремлі неодноразово заявляли про нібито геноцид на Донбасі з боку Києва і про необхідність «захистити від цього геноциду» громадян Росії у Донецьку та Луганську.

«Рішення Суду мають велике символічне значення. Держави вже впроваджують безпрецедентні санкції проти Росії. Їх можна заохотити зробити ще більше, якщо найважливіший суд у світі визнає, що Росія маніпулювала Конвенцією про геноцид, щоб виправдати вторгнення в Україну», – сказав у коментарі «Радіо Свобода» Кевін Джон Гелер, професор міжнародного права, доктор наук, автор книги «Нюрнберзькі військові трибунали та походження міжнародного кримінального права».

Водночас генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш заявив, що події, які відбуваються в окремих районах Донецької та Луганської областей, не підпадають під визначення геноциду.

«Геноцид – це злочин, який має чітке визначення, і використовувати це визначення слід відповідно до міжнародного права. Я думаю, це не той випадок», – наголосив пан Ґутерріш.

Він додав, що ООН не вважає миротворцями російських військовослужбовців, які увійшли на територію, контрольовану дотепер угрупованнями самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

«Коли війська однієї країни входять на територію іншої країни без її згоди, вони не безсторонні миротворці. Вони взагалі не миротворці», – сказав генеральний секретар ООН.