Українська громада Шотландії з Андрієм Парубієм вшанувала пам'ять жертв Голодомору

15 Червня 2018

Голова  Верховної Ради України Андрій Парубій 14 червня 2018 року, перебуваючи з офіційним візитом у Сполученому Королівстві Великої Британії та Ірландії, мав зустріч зі Спікером Парламенту Шотландії Кеном Макінтошем. Андрій Парубій подякував шотландським парламентарям за підтримку України та визнання Голодомору злочином геноциду проти української нації на початку 1930-х років, що було озвучено під час парламентських дебатів 20 березня цього року:  «Цього року 85-та річниця від цієї великої трагедії, і нам важливе розуміння світу цієї події, цієї трагедії для України. Для нас особливо важливо, що всі партії – і опозиції, і коаліції – підтримали загальну резолюцію про те, що Голодомор – це геноцид проти українців», – зазначив він.

Член Парламенту Пітер Чапман подав клопотання про розгляд в Парламенті питання вшанування Дня пам’яті жертв Голодомору, як це було 25 листопада 2017 року, та про визнання Голодомору геноцидом української нації.

«Голодомор – це навмисний геноцид, який повинен бути повністю зрозумілий і визнаний нинішніми та майбутніми поколіннями, і відзначає важливу роль, яку відіграє День пам’яті жертв Голодомору в досягненні цієї мети», – йдеться в клопотанні.

Текст ініціативи зі списком імен депутатів парламенту, які її підтримують, у відкритому доступі на сайті Парламенту Шотландії: https://bb.parliament.scot/Motions/DetailsPartial/S5M-08629/20171106

Повний виступ Пітера Чапмана та інших парламентарів, які висловилися за визнання Голодомору, читайте в офіційному звіті 5 сесії Парламенту Шотландії. http://www.parliament.scot/parliamentarybusiness/report.aspx?r=11430&mode=pdf

 

Під час візиту Голова Верховної Ради разом з українською громадою Шотландії поклали квіти на вшанування пам’яті жертв Голодомору до меморіалу в Единбурзі, який був створений громадою. 

 

Фото з офіційної сторінки Андрія Парубія в Твіттер.