В Україні росіяни знищили близько 100 бібліотек

15 Серпня 2022

Унаслідок російської агресії в Україні зруйновано близько 100 бібліотек, а в тих, що вціліли на окупованих територіях, росіяни знищують україномовні книги. Про це повідомив на брифінгу перший заступник міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, інформує «Україна молода».

Зруйнована бібліотека в Чернігові. Фото – УНІАН.

«Це характерна риса росії – знищити рідну мову, насадити свої правила життя. Найбільше постраждали бібліотеки в Донецькій, Київській, Миколаївській та Харківській областях. 101 бібліотека втратила значну частину своїх фондів, а в 21 бібліотеці не зберігся жоден документ», зазначив Карандєєв.

Наразі Мінкульт працює над вилученням пропагандистської російської літератури з українських бібліотечних фондів. Вилучені книги будуть йти на переробку для українських видавців.

З квітня кількість знищених об’єктів культурної інфраструктури України зросла в 5 разів — збитків зазнали 836 об’єктів культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини.

Незважаючи на це, книгодрукарство в Україні розвивається. Майже три чверті українських книговидавців відновили повноцінну роботу в липні.