Обличчя нації: про що розповідають фото з фондів Музею Голодомору?

1 Грудня 2022

Колись старі фотографії вішали на стіни хат поруч з іконами. Сьогодні ці родинні знімки є важливими свідченнями життя українців, їхнього побуту та звичаїв. Нагадуванням, якою Україна була та що втратила.

У фондах Національного музею Голодомору-геноциду зберігається чимало світлин, які команда Музею зібрала разом зі свідками Голодомору, їхніми родичами та небайдужими людьми, які передавали фото. Кожен знімок — це життєпис окремої людини або цілої родини. Це історії тих, хто вижив у роки Голодомору, і тих, хто не зумів.

Світлин періоду Голодомору, від початку якого минуло 90 років, збереглося не так багато; ще менше збереглося не пошкоджених у вирі історичних перипетій. Час подекуди стер зі знімків обличчя й імена. Тож нерідко нащадки у третьому-четвертому поколінні не знають, хто зображений на старих родинних знімках. Водночас цінність кожної світлини — саме в можливості ідентифікувати людей, які на ній зображені, та  дізнатися їхні історії.

«Свідомі» у співпраці з Музеєм Голодомору розповідають про найцікавіші світлини з музейної колекції (дивіться колажі).

Ці фото ви можете переглянути на сайті Музеєю в розділі «Голодомор» — «Архів» — «Архів фотодокументів» — «Фото з фондів Музею Голодомору».

 Водночас команда Музею Голодомору нагадує: якщо маєте у своєму родинному архіві фото періоду Голодомору, передайте їх у колекцію (адреса для зв’язку [email protected]).