Олексій Воблий отримав Подяку від Музею Голодомору

21 Вересня 2022

Харків’янин Олексій Воблий отримав Подяку від Музею Голодомору «за співпрацю та активну життєву позицію в збереженні історичної пам’яті». Нагадаємо, в серпні Олексій Васильович, який є онуком священника й учителя Олексія Воблого, що в роки Голодомору рятував дітей від голоду, передав нашому музею родинний архів.

Заступниця гендиректора Музею Голодомору Юлія Коцур (справа) подякувала Олексію Воблому за збереження історичної пам’яті. 

В останні роки Воблий-молодший разом зі своєю мамою пані Людмилою багато зробив для того, аби відновити історію своєї родини та, зокрема, життєпис діда, який потрапив під каток сталінських репресій у 1937 році.

Відвідуючи наш музей, онук доброчинця прослухав екскурсію. А зупинившись біля вітрини, де експонується макітра, що належала родині дідуся, (її Воблий-онук передав музею раніше), розповів деякі цікаві подробиці.

«Цю макітру в нашій родини діставали лише на великі свята. Користуватися нею могла тільки бабуся Марія, аби ми, діти, не доведи Боже, її не розбили! Ця макітра переїздила з нами щонайменше разів десять, подолала Україною зо дві тисячі кілометрів. Я і сам дивуюся, яким чином вона вціліла? – каже Воблий-онук. – Напевно так було потрібно долі, щоб вона через багато років опинилася в вашому музеї».

Солодкий подарунок Музею від Олексія Воблого. 

Нагадаємо, Музей Голодомору продовжує збирати експонати для своєї експозиції. Якщо у вас збереглися фотографії, документи чи будь-які інші речі, пов’язані з періодом Голодомору-геноциду, напишіть нам на електронну пошту музею [email protected], в особисті повідомлення на нашій сторінці у фейсбуці або зателефонуйте за номером +38 044 254 45 12. Кожна така річ — безцінна і має бути збереженою.