30 років на двох: в окупованому Криму тривають репресії проти кримських татар

22 Березня 2022

22 березня Южний окружний військоий суд в Ростові-на-Дону оголосив обвинувальний вирок політичним ув’язненим — Тимуру Ялкабову та Ленуру Сейдаметову. Кримськотатарським активістам було призначено терміни 17 і 13 років у колонії суворого режиму. Про це інформує правозахисна організація «Кримська Солідарність». Кримськотатарських активістів звинуватили в терористичній діяльності на території Криму.

Згідно з обвинувальним висновком, чоловіки проводили конспіративні збори “Хізб ут-Тахрір” – забороненої в РФ організації в одній із квартир. Захист у дебатах вказував, що санкцію на проведення обшуку видав військовий суд, а не загальної юрисдикції, що вказує на те, що квартира належить військовому або співробітнику ФСБ.

Адвокат Сафіє Шабанова вважає, що один із агентів ФСБ, знаючи про релігійні погляди Ялкабова та Сейдаметова, спеціально змусив підсудних прийти на бесіду до квартири, обладнаної звукозаписувальними пристроями. На цьому доказі базується вся кримінальна справа. У той же час, звинувачення класифікує цю бесіду як «конспіративні збори», організовані Ленуром Сейдаметовим.

Відповідно до матеріалів справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій. Підсудні та захист називають процес сфабрикованим. Вони пов’язують це переслідування пов’язаним з громадянською позицією підсудних, зокрема – з критикою репресій кримських татар.

 «Я, і мої співвітчизники, як у минулому, так і теперішньому, ніколи не погодимося з такою реальністю. І ми не зламаємось, нас можна посадити у в’язницю, вбити, але неможливо зламати наш дух, неможливо підкорити», — заявив у своєму останньому слові Ленур Сейдаметов.

Правозахисниця Сафіє Шабанова наголошувала, що її підзахисні вважають себе громадянами України, їх кримінальне переслідування та видворення з Криму на материкову частину РФ є порушенням положень IV Женевської Конвенції 1949 року. Рішення так званого суду окупанта є порушенням норм міжнародного права.

17 лютого 2021 року о четвертій годині ранку в Криму відбулися масові обшуки у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму. Під час них були заарештовані Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов та Олег Федоров.

41-річний Тимур Ялкабов за спеціальністю слюсар-механік. До арешту разом із дружиною випікав на продаж торти.

35-річний Ленур Сейдаметов до арешту працював  вантажником. І тільки російська влада зуміла розгледіти в них терористів.