79% громадян України вважає Голодомор геноцидом – соціологічне опитування

20 Листопада 2018

Згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 79% громадян вважають, що Голодомор 1932-33 рр. був геноцидом Українського народу. Це твердження, поділяє абсолютна більшість жителів Заходу та Центру країни (92% та 83% відповідно), та відносна більшість Півдня та Сходу (69% та 67%). Більш схильні підтримувати цю тезу мешканці сіл, молодші та україномовні респонденти. У довгостроковій динаміці з 2010 року відсоток тих, хто визнає Голодомор геноцидом збільшився на третину.

68% опитаних зазначили, що будуть цьогоріч запалювати свічку у День пам’яті жертв Голодомору в пам’ять про загиблих від голоду, 21% сказали, що не будуть цього робити. Ця ініціатива знаходить більшу підтримку на Заході та у Центрі (84% та 70% відповідно). Так само більше половини опитаних на Півдні та Сході також зазначили, що візьмуть участь у цій акції. 

У групі «Рейтинг» зазначили, що опитування проводили серед 2000 повнолітніх респондентів шляхом особистого формалізованого інтерв’ю в період з 20 до 29 жовтня. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.