Акції «Запалімо свічку пам’яті!» у Вільнюсі

12 Листопада 2018

11 листопада 2018 року Литва долучилася до Міжнародної акції «Запалімо свічку пам‘яті!» до 85-х роковин вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду  українського народу. Організатором комеморативних заходів виступило Посольство України у Литовській Республіці спільно з Центром вивчення Геноциду та опору Литви, Громадою українців м.Вільнюса, повідомляє прес-служба Посольства України в Литовській Республіці.

Цього року Міжнародна акція «Запалімо свічку пам’яті» згуртувала у центрі столиці Литви величезну кількість учасників, серед яких були, Посол України в ЛР Володимир Яценківський з дружиною, колектив Посольства України в ЛР, Голова української громади м.Вільнюса Наталія Шертвітене, актив громади українців м.Вільнюса, представники Каунаського українського товариства, Директор Центру вивчення Геноциду та опору Литви Тереза Бірутє Бураускайтє, працівники цього закладу, Директор Музею жертв геноциду Єугеніус Пейкштяніс, представники МЗС ЛР, акредитованого в Литві дипломатичного корпусу, громадсько-політичного руху Саюдіс, спілки політичних в’язнів та репресованих Литви, литовської громадськості. У заході взяли участь діти українського класу, які прибули до Литви з підконтрольних Уряду України територій Донецької та Луганської областей на навчання, протягом повного учбового року, за підтримки Уряду ЛР, у міжнародній школі «Вільнюський литовський дім», а також викладачі школи.

Заходи висвітлювалися журналістами провідного телеканалу Литовського національного телебачення «LRT».

Присутні вшанували пам’ять загиблих спільною молитвою, яку провів Владика Харківського екзархату УГКЦ отець Василь Тучапець спільно з настоятелем Церкви Пресвятої Трійці м.Вільнюса Отцем Вінкентієм Пелихом, іншими священиками УГКЦ, які прибули до Вільнюса з Польщі, Білорусі, України.

До учасників заходу звернувся Посол України в ЛР В.Яценківський, який зокрема, привернув увагу присутніх до того, що увесь світ, починаючи з  вересня ц.р., віддає шану пам’яті жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років.  Посол подякував усім литовцям за прийняте Парламентом Литви ще у 2005 році рішення про визнання Голодомору в Україні геноцидом українського народу, а також наголосив, що російська агресія сьогодні та гібридна війна проти України є продовженням геноциду, а також подякував литовському народу за щиру тверду підтримку нашої держави.

Директор Центру вивчення Геноциду та опору Литви Т.Б.Бураускайтє, голова Громади українців м.Вільнюса Н.Шертвітєнє, Голова Вільнюського відділення Саюдіс Ляонас Керасєрюс у своїх промовах закликали учасників заходу зберігати пам’ять про цю страшну трагедію з метою недопущення повторення її у майбутньому, ознайомили учасників з історичними фактами та результатами досліджень про Голодомор в Україні.

Під час акції було вшановано пам’ять 85-ти українських дітей, які загинули внаслідок Голодомору 1932-1933 років в Україні; імена українських дітей з Хмельниччини зачитали діти українського класу школи «Вільнюський литовський дім».

Усі присутні взяли участь у церемонії запалення свічок пам’яті, поклали квіти та колосся до пам’ятника Жертвам радянської окупації, що розташований у центрі міста біля Музею жертв геноциду та МЗС ЛР. Під час церемонії лунала пісня на вірші Богдана Стельмаха «Свіча» композитора Мирослава Скорика (на мотив всесвітньо відомої «Мелодії»).

Того ж дня в українській Церкві Пресвятої Трійці було відкрито тематичну виставку «Знищені голодом: невідомий геноцид українців» (українською та литовською мовами), підготовлену Посольством України в ЛР спільно з активом української громади м.Вільнюса.

До акції «Запалімо свічку пам’яті» у цей день також долучилося литовське місто Клайпеда.

1 вересня акція «Запали свічку пам’яті» розпочалась у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору».

За перебігом акції протягом 85-ти днів можна стежити на веб-сторінці “85-ті роковини Голодомору