Акція «Запали свічку пам’яті!» в Азербайджані

9 Вересня 2018

9 вересня Посольство України в Азербайджані спільно з діаспорськими організаціями «Український конгрес Азербайджану» на чолі з Головою правління Ю.Осадченко та «Українська громада ім.І.Франка у м.Сумгаїт» на чолі з Головою Т.Мусаєвою, провело захід у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Зазначений захід проведено в рамках міжнародної акції «Запалімо свічку пам’яті!» в центрі м.Баку біля пам’ятника Т.Г.Шевченку.
У своїй промові Посол України О.Міщенко звернув увагу присутніх на мільйони загиблих українців у наслідок злочинної політики комуністичного режиму, яка призвела до Голодомору в Україні в 1932-1933рр. 
«Попри жахливі наслідки від скоєного, протягом тривалого часу радянський режим приховував правду щодо подій Голодомору та робив усе можливе для знищення будь-яких доказів свого злочину проти українського народу. Аналогічної позиції щодо приховування правди про Голодомор в Україні дотримується керівництво Російської Федерації і сьогодні.
Наслідки цієї злочинної діяльності ми відчуваємо і зараз, оскільки об’єктивна інформація про кількість загиблих від Голодомору, завдяки наполегливій праці українських і зарубіжних науковців щороку зростає. Кожен рік ми відкриваємо для себе нові факти трагедії, яку пережила Україна. У цьому контексті в Україні було прийнято Постанову Апеляційного суду міста Києва від 13.10.2010 р. щодо розгляду кримінальної справи №1-33/2010, порушеної Службою безпеки України за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932-1933 роках.
Особливої уваги присутніх було привернуто до загиблих дітей, які не змогли пережити ці трагічні події, і пам’яті яких присвячена цьогорічна акція» – йдеться у повідомленні 
Моральний обов’язок кожного з нас вшанувати пам’ять мільйонів загиблих під час Голодомору і довести правду про геноцид проти українського народу до світової спільноти. 
Представники «Української громади ім.І.Франка у м.Сумгаїт Л.Ісмаілова і В.Полладова зачитали спогади безпосередніх очевидців трагічних подій 1932-1933 рр., а також вірш присвячений пам’яті жертв Голодомору. На завершення заходів, член «Українського конгресу Азербайджану» Д.Заірбеков-Шевченко озвучив імена 85 дітей, які загинули від Голодомору, після чого присутні запалили свічки і вшанували пам’ять жертв Голодомору хвилиною мовчання.

Нагадаємо, 8 вересня Акція пройшла у Австралії, Білорусі та Сенегалі.

7 вересня Акція “Запали свічку пам’яті!” пройшла в Вірменії та Мозамбіку.

Також, до Акції долучилися й у Пекіні.

Українська громада в Йорданії вшанувала жертв Голодомору-геноциду.

2 вересня 2018 року Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті» пройшла в Туреччиніі.

1 вересня акція «Запали свічку пам’яті» розпочалась у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору».

За перебігом акції протягом 85-ти днів можна стежити на веб-сторінці “85-ті роковини Голодомору .