Акція «Запалімо свічку пам’яті» у Неаполі

21 Листопада 2018

В кафедральному соборі Неаполя численна українська громада вшанувала пам’ять жертв Голодомору-геноциду, повідомляє прес служба МЗС України.

Участь в акції взяли Посол України при Святому Престолі Т.І.Іжевська, Генеральний консул України в Неаполі В.С.Гамоцький, Блаженнійший Святослав Шевчук (глава УГКЦ), місцевий кардинал Крешенціо Сепе, представники влади міста, парохи УГКЦ, а також місцеві жителі.

В рамках 85-ї річниці трагедії і всесвітньої акції “Запали свічку пам’яті” зачитано список 85 дітей, загиблих, разом з багатьма іншими дітьми і дорослими, під час Голодомору.

Показовим є що неапольський собор не вмістив всіх бажаючих взяти участь в акції. Унікальним є те, що один з найважливіших в Італії соборів було надано іноземній громаді – українській як ознака поваги до неї та солідарності з українським народом. Під час літургії громада і духовенство молилися і за солдат, які на сході України захищають нашу державу і європейську демократію та безпеку на континенті в цілому.

Безпрецедентним є те, що в соборі у зв’язку з акцією до Голодомору для української громади була винесена ампула з кров’ю св.Януарія-головного покровителя міста, що зазвичай демонструється лише три рази на рік з нагоди його свята і виключно для неаполітанців, які завжди чекають цієї події (прим. – якщо кров в ампулі стає рідкою, то це гарна новина для Неаполя і регіону Кампанія, якій всі щиро радіють).

18 листопада під час української акції кров стала рідкою, що було вкрай позитивно сприйнято і нашою громадою як чудова новина і для України!

Вшанування пам’яті жертв Голодомору в Неаполі стало черговим свідченням єдності, патріотизму громадян України, які перебувають на Півдні Італії, важливості ролі церкви в житті місцевих українців, а також солідарності з нашим народом численних неаполітанців, представників місцевої влади і духовенства. 

1 вересня акція «Запали свічку пам’яті» розпочалась у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору».

За перебігом акції протягом 85-ти днів можна стежити на веб-сторінці “85-ті роковини Голодомору