Архів Кропивницької області виклав в Інтернет документи про Голодомор

9 Грудня 2018

До 85-річниці Голодомору Державний архів Кропивницької області у вигляді онлайн-виставки презентував підбірку документів 1932-1933 рр., які мовою чисел та даних свідчать про геноцид на Кропивниччині.

 

За посиланням можна переглянути 24 документи – офіційний лист-скаргу селянина, доповідна записка лікаря, зведення міліціонера про крадіжку колосків, партійні документи керівництва, які передавали накази від вищих партчинів до керівників на місцях тощо. Таке різноманіття дає змогу відтворити найповнішу картину про перебіг Голодомору на території області з позицій різних верств населення.

Короткі висновки на основі документів подано у вступному тексті до виставки: «Тепер, коли ми живемо в незалежній державі, наш громадянський обов’язок вшановувати пам’ять понад 7 мільйонів (скільки понад, на жаль, поіменно ми вже ніколи не встановимо) невинно вбитих українців в 1932-1933 роках.»

 

Звертаємо увагу, Голодомор був спрямований проти українських селян, як представників національної групи, а не соціального класу. В Україні на той час абсолютна більшість селян була українцями, а абсолютна більшість українців – селянами. Згідно з експертним висновком кримінальної справи №475 за фактом вчинення злочину геноциду в Україні в 1932-1933 роках – Голодомор є злочином геноциду, бо в ході слідства було доведено намір керівництва Радянського Союзу знищити частину української нації, що є першочерговим в доведенні геноцидного характеру злочину.