Австрія назвала Голодомор «жахливим злочином» сталінського режиму

19 Грудня 2022

Національна рада ухвалила Австрії ухвалила постанову, якою Голодомор 1932-1933 років в Україні років названо «жахливим злочином» сталінського режиму. Документ під назвою «Про запобігання голоду та дефіциту як зброї війни проти цивільного населення» було прийнято одноголосно, «за» проголосували усі парламентські фракції, повідомляє «Укрінформ».

У пропозиції щодо постанови згадується про відзначення 90-х роковин Голодомору, який названо «жорстоким голодом, який був зумисно та систематично спровокований Радянським Союзом проти цивільного населення, переважно на території України у 1932-1933 роках і який, за різними підрахунками, забрав життя від 3,5 до 7 млн осіб».

Також було зазначено, що в ті часи «цей жахливий злочин» був проігнорований світовою громадськістю, а одним з небагатьох західних діячів, які протестували проти Голодомору у 1930-х роках, був тодішній віденський кардинал Теодор Інніцер.

Також у документі зазначається про «використання голоду як зброї у нинішній російській агресивній війні проти України». У прийнятій постанові Національна рада пропонує федеральному уряду й надалі «виступати за те, щоб голод та дефіцит не використовувалися як зброя проти цивільного населення або як засіб тиску на уряди, а також підкреслювати паралелі між історією та сьогоденням і засуджувати відповідні злочини».

Перед ухваленням серед австрійських парламентаріїв відбулася дискусія щодо того, чи називати геноцидом Голодомор 1932-1933 років. На підтримку визначення «геноцид» чітко виступили в ліберальній опозиційній партії NEOS. Також речниця партії «Зелені» (входить до урядової коаліції) Єва Ернст-Дзідзіц заявила про те, що «з історико-політичної точки зору» це був злочин проти людяності та геноцид.

Роберт Лаймер від SPÖ (Соціал-демократична партія) назвав Голодомор однією з найбільших гуманітарних катастроф ХХ сторіччя. Гельмут Брандштеттер від NEOS («Нова Австрія і Ліберальний форум»), наголосив, що зараз «диктатор Путін намагається завершити те, що почав диктатор Сталін».

Нагадаємо, 10 грудня офіційна парламентська делегація Австрії відвідала Музей Голодомору. Серед членів делегації були Ева Ернст-Дзідзіц та Гельмут Брандштеттер.

Водночас проти визначення «геноцид» виступили у правопопулістській та проросійській Австрійській партії свободи. Також не підтримали класифікацію «геноцид» і в опозиційній Соціал-демократичній партії Австрії. Не знайшлося спільної рішення щодо визнання Голодомору геноцидом і в Австрійській народній партії на чолі з канцлером Карлом Негаммером.

Українські дипломати сподіваються, що визнання Голодомору злочином сталінського режиму в Австрії створить передумови для подальшого визнання його геноцидом.

Посол України в Австрії Василь Химинець привітав рішення автрійських дпутатів, зазначивши, що резолюція створює основу для того, аби у майбутньому Відень офіційно визнав Голодомор геноцидом.

«Факт засудження Голодомору як «жахливого злочину», усвідомлення того, що проти українського народу у ті часи здійснювався злочин, зв’язок минулого з сьогоденням у плані недопустимості використання голоду як зброї – це промовисті факти. Це створює платформу для подальшої роботи, щоб Голодомор в Австрії був визнаний геноцидом. Над цим будемо працювати», – сказав він у коментарі «Європейській правді».