«Близько десяти мільйонів українців загинуло від голоду у 1932-1933 роках», – бразильське місто Ронкадор визнало Голодомор актом геноциду

30 Грудня 2021

Міська рада бразильського міста Ронкадор визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом. Відповідну заяву було ухвалено 17 грудня 2021 року.

Документ, виданий владою Ронкадору, спростовує тезу про нібито «шкоду втрат у 10,5 млн українців» для процесу визнання Голодомору актом геноциду. Нагадаємо, таку чисельність втрат було встановлено в результаті проведення низки комплексних судових експертиз.

«Згідно з історичними даними, близько десяти мільйонів українців загинуло від голоду у 1932-1933 роках внаслідок свідомих дій однієї людини», – йдеться у заяві міської ради Ронкадора.

Як наголошується в ухваленому акті, геноцид українців був наслідком цілеспрямованої політики: «Документи свідчать, що тоталітарний комуністичний режим здійснював примусову конфіскацію продовольства та блокував цілі села та райони, забороняючи виїзд з України, призупиняючи сільську торгівлю та вводячи суворі репресії проти інакомислячих.  Вони навмисно створили для українців умови життя, які призвели до фізичного винищення.  Ця політика режиму була злочином проти людства, визначеного Конвенцією ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, яка була прийнята 9 грудня 1948».

Цей документ є актом солідарності української діаспори в Бразилії з українцями по всьому світу, які вшановують пам’ять жертв Голодомору: «Міська рада м. Ронкадор цим актом хоче приєднатися до мільйонів українців,  співчуваючи цьому народу, часткою якого ми відчуваємо себе, не лише як частина людства, але і як справжні земляки, що розселилися по Бразилії та укорінились в нашому муніципалітеті.  Люди з українською кров’ю прижилися і в нашому місті, де ми й досі зберігаємо культуру та звичаї предків-українців».

Водночас у документі міститься вимога  «передати клопотання про визнання Геноциду народу України, який стався у 1932-1933 рр., що має назву «ГОЛОДОМОР» (смерть від голоду), до Законодавчих зборів штату Парана та Посольства України в Бразилії».

Місто Ронкадор входить до складу штату Парана, що розташований на півдні Бразилії. Саме в цьому штаті мешкає найчисельніша в Бразилії  українська діаспора – 80 відсотків бразильських українців. Муніципалітет Ронкандор – порівняно невелике місто, його населення – близько 11 тисяч осіб. Тут теж мешкають нащадки українських емігрантів.

Нагадаємо, що на регіональному рівні в Бразилії Голодомор 1932-1933 року визнали геноцидом штат Парана (2007), міста  Ріо-де-Жанейро (2008),  Курітіба (2008), Прудентополіс (2008), Марінга (2019).

Заява (с. 1)

Заява (с. 2)

Переклад заяви