Чехія повертає історичний борг: шлях до визнання Голодомору геноцидом

6 Квітня 2022

Палата депутатів чеського парламенту 6 квітня 2022 року визнала Голодомор в Україні в 1932-33 рр. актом геноциду Українського народу. За цю постанову депутати проголосували одноголосно.

Тепер рішення палати депутатів передадуть на затвердження до верхньої палати парламенту Чеської Республіки – сенату. Немає сумнівів у тому, що воно буде підтримане. Особливо в контексті нинішньої російської агресії в Україні.

Спікер нижньої палати депутатів Маркета Пекарова-Адамова зазначила, що схваленням резолюції нижня палата повертає ще один історичний борг. «Особливо з огляду на продовження жорстокої російської агресії в Україні, яка супроводжується інтенсивною дезінформацією та намаганнями спотворити історію, важливо нагадати про справжню злочинну природу голоду початку 1930-х років», – сказала вона журналістам.

Як повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Ресубліці Євген Перебийніс у фейсбуці, «наша робота з чеським парламентом щодо цього рішення тривала кілька років». «Щиро дякую автору постанови – Голові Комітету з питань безпеки, Голові групи з міжпарламентських зв’язків «Чехія-Україна» Палати депутатів, великому другу України Павелу Жачеку за підготовку такого сильного тексту. Звісно, дякую усім чеським депутатам за одноголосне схвалення постанови», – йдеться в дописі пана посла.

Прага, 2019 рік. Вшанування пам’яті жертв Голодомору. 

Нагадаємо, що 2007 року палата депутатів чеського парламенту офіційно вшанувала пам’ять жертв Голодомору в Україні. Палата «з глибоким співчуттям вшановує пам’ять жертв Голодомору в Україні, що спричинив потворний тоталітарний режим у 1932–1933 роках, щоб зламати опір українського народу проти насильницької колективізації та знищити його національну гідність; висловлює від імені чеського народу глибоке співчуття родинам та близьким мільйонів людей, що стали жертвами Голодомору, який навмисно та цілеспрямовано спричинив злочинний сталінський режим», йшлося в постанові від 30 листопада 2007 року.

Також Чеська Республіка є співавтором Декларації  «Про вшанування 75-ї річниці Голодомору 1932–1933 рр. в Україні» – офіційного документу 63-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН, а також співавтором резолюції Генеральної конференції ЮНЕСКО, що була ухвалена 01.11.2007. Чехія також приєдналася до спільної заяви ОБСЄ від 30.11.2007: «Голодомор … забрав невинні життя мільйонів українців внаслідок масового голоду, який виник внаслідок жорстоких дій та політики тоталітарного сталінського режиму. Ми висловлюємо шану пам’яті жертв цієї національної трагедії Українського народу».

У червні 2019 року в Сенаті верхньої палати Чеського парламенту відбулася конференція «Сталінський Голодомор в Україні 1932-1933 років: Прихована війна, що мала зліквідувати український народ». На цій конференції посол України в Чехії Євген Перебийніс закликав чеський Сенат і палату депутатів визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Євген Перебийніс ще 2019 року закликав Сенат Чехії визнати Голодомор геноцидом.

«Маю переконання, що українська діаспора, яка є найбільшою нацменшиною Чехії, належно оцінить такий крок з боку чеських високопосадовців. Гібридна війна яку продовжує вести Росія проти Україні не виникла сьогодні. Кремль вдосконалив свої методи та інструменти, але мета залишається та ж сама – знищити Україну, українську мову і український народ. Голодомор був одним із принципів гібридної війни Москви проти України», – сказав тоді Євген Перебийніс.

Важливим кроком до визнання Голодомору актом геноциду став візит до Національного музею Голодомору-геноциду глави уряду Чеської Республіки Андрея Бабіша (2017 – 2021), який відбувся 19 листопада 2019 року.

Прем’єр-міністр Чеської Республіки Андрей Бабіш (2017 – 2021) вшановує жертв Голодомору (Київ, Національний музей Голодомору-геноциду, 19 листопада 2019 р.).

Нахабне російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року додало рішучості чеським депутатам. Своєю постановою вони наголошують, що «в контексті сучасної військової агресії Російської Федерації проти України» мають «рішуче бажання долучитися до втілення міжнародних принципів включно з визнанням винних у цих злочинах, що запобігло б повторенню подібної трагедії в майбутньому у будь-якій частині світу».

Депутат Павел Жачек провів історичні паралелі між Голодомором і нинішнім вторгненням Росії в Україну та військовими злочинами російських солдатів. «Путінська Росія взяла найгірше з кривавої спадщини тоталітарного Радянського Союзу», – сказав він.

«Палата депутатів Парламенту Чеської Республіки

проголошує перед народом України, зокрема, перед тими, хто вижив під час Голодомору, і перед сім’ями та рідними мільйонів жертв, що

1) визнає штучно спровокований Голодомор у 1932-1933 роках в Україні жахливим злочином геноциду проти українського народу й проти людства,

2) рішуче засуджує ці злочини, спрямовані проти українського народу, а також масові репресії та порушення прав і свобод людини,

3) з глибоким сумом вшановує пам’ять жертв Голодомору в Україні, який потворна тоталітарна система цілеспрямовано спровокувала в 1932-1933 роках, щоб зламати опір українського народу перед насильною колективізацією і розчавити його національне самоусвідомлення,

4) від імені чеського народу висловлює щирі співчуття близьким і рідним мільйонів людей, які стали жертвами Голодомору, зумисне і цілеспрямовано спровокованого злочинним сталінським режимом,

5) висловлює в контексті сучасної військової агресії Російської Федерації проти України своє рішуче бажання долучитися до втілення міжнародних принципів включно з визнанням винних у цих злочинах, що б запобігло повторенню подібної трагедії в майбутньому у будь-якій частині світу».

(Із тексту Постанови депутатів Парламенту Чеської Республіки)

Фото – facebook.com/yevhen.perebyinis.