День пам’яті Джеймса Мейса

3 Травня 2022

Сьогодні – день пам’яті американського історика Джеймса Мейса. Він відійшов у засвіти 3 травня 2004 року. Досліднику було лише 52 роки.

Внесок Джеймса Мейса у вивчення Голодомору 1932-1933 років неоціненний. Дослідник прийняв пропозицію очолити Комісію комітету Конгресу США з вивчення Голоду в Україні, яка мала на меті зібрати документальні та усні свідчення про голод 1932—1933 років. Результатом роботи комісії став опублікований у 1988-му звіт для Конгресу США, у висновках якого наголошувалося, що «Йосиф Сталін та його оточення вчинили геноцид проти українців у 1932—1933 роках».

У 1993 році Джеймс Мейс переїхав в Україну та продовжив свою наукову роботу. «Ваші мертві вибрали мене», – повторював історик, який став голосом і адвокатом мільйонів вбитих українців. Саме він запропонував ідею символічного вшанування жертв Голодомору «Свічка у вікні», які в останню суботу листопада спахують на наших підвіконнях як данина пам’яті померлим, як свідчення того, що ми не забули своє минуле і тих, кого втратили…

В останній мирний день, 23 лютого, вдова історика Наталя Дзюбенко-Мейс приїхала до нашого Музею і передала нам архів та особисті речі свого чоловіка. Це документи, книжки, фотопортрети, періодичні видання, матеріали конференцій, у яких брав участь історик, статті з його правками і примітками.

Пані Наталія тоді зазначила, що разом із чоловіком вони довго і ретельно збирали цей архів. «Проте неправильно його тримати вдома, зі спадщиною Джеймса Мейса варто знайомитись дослідникам і музейникам, варто вивчати, вона має бути представлена в майбутній музейній експозиції, – зазначила вдова історика. – Тому я вирішила, що ці речі мають зберігатися у вашому Музеї». Експозиція Джеймса Мейса обов’язково буде. І друга черга Музею теж – бо не маємо жодних сумнівів, що ми переможемо і вистоїмо!

Також Музей Голодомору звернуся до Київради з пропозицією перейменувати на честь Джеймса Мейса вулицю Московську, яка розташована неподалік від нашого закладу. Вважаємо символічним, що топонім з назвою міста, де генерувалися плани геноциду української нації, зміниться на той, який доноситиме правду про українську історію.