Допомога звідусіль: Україна отримала підтримку на 15 млрд доларів

21 Березня 2022

Від  початку масштабних бойових дій Україна отримала міжнародну фінансову, технічну та гуманітарну підтримку на загальну суму 15 млрд доларів. З цих грошей понад 5 млрд спрямували одразу до бюджету. Про це повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко.

Так, допомогу в розмірі 1,4 млрд доларів перерахував Україні Міжнародний валютний фонд.

Також було підписано меморандум із ЄС про виділення Україні 1,2 млрд євро, ці гроші надійдуть двома траншами по 600 млн євро кожен.

Світовий банк ухвалив рішення про виділення Україні 700 млн доларів в екстреному порядку для боротьби з агресором.

Європейський інвестиційний банк схвалив виділення екстреної допомоги Україні у розмірі 668 мільйонів євро. У відомстві зазначили, що це лише перший крок і на нашу країну чекає цілий пакет фінансової допомоги.

Підтримують Україну і в Європейському банку реконструкції та розвитку. Інвестор заявив про надання «пакету стійкості» у розмірі 2 мільярди євро для українців та країн, які приймають українських біженців.

Водночас у Національному банку повідомляють, що на спецрахунок НБУ для потреб Української армії надійшло понад 12,3 млрд гривень. Зокрема, 12,2 млрд вже перераховано нашим військовим. На спецрахунку станом на 21 березня 2022 року залишилося 153 млн грн.

Гроші для українських вояків надходять з усіх куточків планети. У НБУ зазначають, що майже 3,6 млрд грн у еквіваленті надійшло з-за кордону в іноземній валюті (долари США,  євро, фунти, канадські долари, китайські женьміньбі, японські єни, швейцарські франки, польські злоті, австралійські долари).

Кошти надходили як від громадян та підприємств в Україні, так і від міжнародної спільноти (зокрема зі США, Великобританії, Німеччини, Польщі, Швеції, Фінляндії, Китаю, Франції, Канади, Австралії та ще багатьох країн світу).

Нагадаємо, що для допомоги Українській Армії перерахувати кошти можна як за реквізитами, так і за допомогою платіжної картки: https://bank.gov.ua/ua/about/support-the-armed-forces.