Естонія і Латвія визнали геноцид українського народу

21 Квітня 2022

Естонія 21 квітня визнала дії російських збройних сил та військово-політичного керівництва рф геноцидом українського народу. Таким чином, Естонія стала першою країною, яка ухвалила відповідне рішення. Відповідну заяву одноголосно схвалив естонський парламент.

Крім того, естонські парламентарі закликали підтримати розслідування злочинів рф та притягнути винних до відповідальності.

Голова української парламентської делегації Олена Шуляк назвала «історичним для України» рішення парламентарів Естонії і наголосила на тому, що символічним є той факт, що  саме естонці «першими, ще у далекому 1993 році, визнали влаштований сталінською росією Голодомор геноцидом українського народу».

«Ми знаємо Естонію як країну нульової толерантності до будь-якого тоталітаризму, диктатури, геноциду та інших проявів нелюдської антигуманної політики, — написала у фейсбуці Олена Шуляк. — І сьогодні вони першими розглянули питання про визнання геноциду, який вчинила та сама росія на території України — але вже у ХХІ столітті. Це важливо для памʼяті десятків тисяч загиблих. Це важливо для тих, кого згвалтували і катували. Це важливо для тих, чиї домівки зруйновано. Важливо для сотні тисяч людей, хто сьогодні в Маріуполі змушений ховатися від бомб у підвалах, плекаючи останню надію на те, що російські війська якимось дивом згадають про людяність та нададуть можливість евакуюватися гуманітарними коридорами».

Водночас вона наголосила, що визнання дій росії геноцидом важливо не лише для України, але і для Європи, і для решти світу.

«Росія сьогодні виймає з шухляд минулого століття і повертає до реальності найбільш нелюдські, антигуманні практики, які вже давно засуджені на всіх рівнях і в усіх країнах, — зазначила глава україснької делегації. — Йдеться про прагнення знищити, стерти з лиця землі цілий народ. Саме так, як це було під час Голодомору. Саме так, як це було під час Голокосту. Ганебна, страшна, нелюдська практика геноциду повинна бути назавжди стерта з життя світу. Найменші натяки і прояви на неї повинні бути засуджені і покарані до того, як перетворяться на катастрофу. Світовий порядок ХХІ століття не повинен містити самої можливості геноциду. Це — висока і велика місія для всіх людей доброї волі на нашій планеті. І Естонія сьогодні зробила перший крок до того, щоб цю місію виконати».

Синхронно з естонськими колегами у четвер, 21 квітня, визнали дії Росії в Україні геноцидом і латвійські депутати. Про це повідомляється на сайті Сейму країни. Там опублікований і текст заяви.

«Латвія визнає, що Російська Федерація в даний час здійснює геноцид проти українського народу», — йдеться у заяві латвійських парламентарів.

Сейм Латвійської Республіки також засудив зусилля влади російської федерації із заперечення злочинів, скоєних російськими збройними силами в Україні. Йдеться про спроби неправдиво представити ці злочини як провокацію або інсценування радикальних сил в Україні, зазначено у заяві.

«Тактика Російської Федерації в Україні, за якої військовослужбовці збройних сил РФ бомбардують міські території, громадські центри, пасажирські вокзали та цивільну інфраструктуру, а також вбивають мирне населення, має ознаки військових злочинів і навіть злочинів проти людства», — наголосили парламентарії.

Депутати також відзначили, що російська федерація викрадає та депортує громадян України на свою територію. Йдеться у заяві і про гуманітарну катастрофу, спричинену росією в Маріуполі. У Сеймі Латвії нагадали, що в країні геноцидом визнаний і Голодомор 1932-33 років в Україні.

«Латвія рішуче засуджує військову агресію Російської Федерації та широкомасштабне вторгнення в Україну за підтримки та участі білоруського режиму», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, 14 квітня Верховна Рада визнала дії російських військ в Україні від 24 лютого геноцидом українського народу. Тоді народні депутати звернулися до урядів та парламентів іноземних держав щодо визнання дій російських військових в Україні геноцидом українського народу.