Голодомор був спробою розчавити дух українського народу, це не вдалося – Трюдо

26 Листопада 2018

За допомогою Голодомору тоталітарний режим намагався знищити ідентичність українського народу, але цього не вдалося й Україна здобула незалежність. Про це йдеться в заяві прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, опублікованій на сайті уряду 24 листопада.
“У період із 1932-го до 1933 року режим використовував голод як зброю, захоплюючи ферми і врожай по всій Україні. Мільйони українців померли від голоду. Окрім того, багато загинуло внаслідок масових арештів, депортацій і страт. Голодомор був навмисною спробою – як частина систематичного геноциду – знищити дух та ідентичність українського народу. Цього не вдалося. Українці пережили, і після десятиліть радянської влади Україна здобула незалежність у 1991 році”, – заявив прем’єр.
Трюдо підкреслив, що протягом десятиліть про Голодомор знали тільки ті, хто від нього постраждав, і ті, хто його проводив.
“Ми маємо переконатися, що пам’ять тих, хто страждав під час Голодомору, продовжує жити, і що такі жахи більше ніколи не повторяться”, – заявив політик.
Він закликав канадців ушанувати жертв Голодомору й заявив, що Канада підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, а також реформи, які проводять у країні. 
Канада визнала Голодомор актом геноциду українців у 2008 році.