Геноцид назавжди змінив хід розвитку української нації: вебінар «Голодомор і нація: вплив через покоління»

19 Листопада 2021

Голодомор-геноцид став тією сторінкою в житті української нації, яка назавжди змінила хід її розвитку та наклала трагічний відбиток на всі сфери життя українців. На цьому під час вебінару «Голодомор і нація: вплив через покоління» наголосив Іван Петренко, заступник директора Інституту дослідження Голодомору.

У заході, який відбувся в онлайн режимі, також взяли участь голова Комітету Голодомору при Світовому конгресі українців Стефан Романів, голова Глобальної мережі нащадків Голодомору Оля Сорока, викладач психології Карлтонського університету  Брент Безо, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, амбасадор Глобальної мережі нащадків Голодомору Катерина Ющенко.

Спікери заходу говорили про те, як Голодомор вплинув на поведінку та суспільні норми українців в Україні та в діаспорі, який психологічний та фізіологічний вплив мали довготривалі наслідки Голодомору на покоління свідків і нащадків, як довготривалі наслідки Голодомору впливають на українську націю тепер.

«Вплив Голодомору на духовне, культурне і морально-психологічне життя українців є беззаперечним, оскільки ці негативні зміни вони відчувають і досі, – наголосив Іван Петренко. – Ключові наслідки – руйнація української сім’ї, культури, духовних засад життя українців. Для упокорення українців комуністичний тоталітарний режим використовував страх. Людей залякували, вони боялися говорити правду, і під тиском цього страху втрачали волю йти наперекір режиму. Підсилювали цей страх депортаціями, виселенням, грабунками, конфіскаціями. На жаль, цей страх і досі вкорінений у свідомості багатьох українців, особливо старшого віку».

Також Іван Петренко нагадав, що на сьогодні вже проведені і опубліковані комплексні судові експертизи, які були здійснені в рамках кримінального провадження щодо злочину геноциду проти української нації. Експерти на основі широкої джерельної і фактологічної бази встановили, що внаслідок Голодомору-геноциду в совєцькій Україні і на українських історичних етнічних територіях в Радянському Союзі було вбито 10,5 млн українців, з них 4 млн – діти. Також ці експертизи чітко встановили причини, перебіг та механізми вчинення геноциду української нації.