Генсек ООН: Війна в Україні загрожує всьому людству

17 Березня 2022

Україні загрожує жахлива гуманітарна катастрофа, оскільки Росія нагнітає війну, яка може поширитися далеко за межі країни. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, повідомляють «Волинські новини».

«Україна у вогні. Подальша ескалація війни, випадкова чи навмисна, загрожує всьому людству. Удари по цивільному населенню сягають жахливих масштабів. Гине незліченна кількість невинних людей, включно з жінками та дітьми», – сказав він.

 

Глава ООН також оголосив про виділення 40 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу українцям, які постраждали від війни.

«Сьогодні, коли мільйони людей в Україні стикаються з голодом та скороченням запасів води та медикаментів, я оголошую, що Організація Об’єднаних Націй виділить ще 40 мільйонів доларів, щоб збільшити обсяг життєво важливої допомоги для найбільш уразливих верств населення», – сказав він.

За його словами, світ має діяти, щоб запобігти «урагану голоду і краху глобальної продовольчої системи» внаслідок вторгнення Росії в Україну.

Війна, наголосив він, може призвести до далекосяжних наслідків для глобального продовольчого постачання, що матиме руйнівний вплив на найбідніші верстви населення у світі.

«Тепер їхні житниці зазнають бомбардування», – сказав він, зазначивши, що Україна забезпечує більше половини пшениці для Світової продовольчої програми.

Гутерреш вказав на привид ядерного конфлікту, пробуджений Росією, чого не спостерігалося протягом десятиліть. «Перспектива ядерного конфлікту, що колись була немислимою, тепер знову стала реальністю, – сказав він. – Безпека та збереження ядерних об’єктів мають бути забезпечені. Настав час зупинити жах, розв’язаний проти народу України, і стати на шлях дипломатії та миру».