Глава УГКЦ Святослав закликав українців долучитися до акції «Запали свічку»

19 Листопада 2021

Приєднатися до всенародної акції «Запали свічку» о 16:00 27 листопада 2021 року закликав усіх українців глава УГКЦ Блаженніший Святослав. «Запалімо свічку не тільки за померлих, але й за нас, живих, і ще ненароджених земляків своїх. Бо пам’ять – це те, що дарує зцілення. Нехай ця свічка пам’яті освітить і зігріє Україну, стане промінчиком надії на те, що Україна є і буде в майбутньому», – сказав він у прямому ефірі програми «Відкрита Церква» на «Живому телебаченні». Гостем ефіру був Семен Глузман, провідний науковий співробітник Інституту дослідження Голодомору, правозахисник, політв’язень радянських таборів, президент Асоціації психіатрів України.

Під час ефіру було показано сюжет про Національний музей Голодомору-геноциду.

«Кожного року в останню суботу листопада ми поспішаємо до цього меморіалу, щоб помолитися. Якось після такої молитви до мене підійшла вже немолода жінка, яка сказала: «У мене загинула вся родина. Я не знаю, де поховані мої рідні, я навіть не маю місця, куди могла б піти, щоб запалити за ними свічу, – поділився спогадом Блаженніший Святослав. – Тільки тоді я зрозумів, наскільки важливим є цей меморіал. Бо такі, як ця жінка, нарешті мають місце на українській землі, куди можуть прийти і запалити свічу за померлими під час Голодомору рідними».

Він додав, що «це є пам’ять, яка дає життя». «Вона відчуває себе хоч трошки зціленою. Водночас це також данина гідності тим людям, у яких цю гідність забрали. Пам’ять – це те,  що дає надію. Бо якщо ми забудемо, надії на майбутнє не буде», – наголосив глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав нагадав, що зараз триває будівництво другої черги Музею Голодомору і закликав усіх небайдужих долучитися до цієї справи, «Вшанування пам’яті жертв Голодомору – це всенародна справа. Кожен з нас має долучитися до того, щоб цей меморіал постав. Важливо, щоб кожен став учасником цієї всенародної будови. Не тільки багатії і товстосуми, а кожен українець може внести лепту, щоб це будівництво було завершено», – зазначив глава УГКЦ.