Голод як зброя в час війни: у Сенаті США зареєстрували резолюцію

3 Червня 2022

У Сенаті США законодавці від обох партій презентували резолюцію, яка засуджує використання голоду як зброї війни в Україні та інших країнах. Про це повідомляє “Голос Америки“.

«Навмисне морити мирних жителів голодом як знаряддя ведення війни є військовим злочином. Крапка», – заявив один з ініціаторів документу, сенатор від Демократичної партії Роберт Менендес.

«У час, коли Путін продовжує демонструвати світові свою розбещеність, відрізаючи українські порти та руйнуючи сільське господарство, намагаючись морити голодом тих українців, які пережили його невибіркові бомбардування, я пишаюся тим, що приєднаюся до своїх колег у внесенні цієї резолюції, щоб підтвердити наше зобов’язання підтримувати гуманітарні зусилля та реагувати на кризу, щоб протистояти проблемам у глобальному ланцюгу поставок і притягнути до відповідальності будь-якого деспота, який наполягає на використанні голоду як зброї війни», – додав Менендес.

Резолюція, серед іншого, закликає уряд США:

  1. визначити пріоритетом дипломатичні зусилля із виявлення та вирішення випадків, коли голод і навмисне позбавлення їжі використовуються як зброя в час війни;
  2. продовжувати зусилля щодо подолання серйозної продовольчої безпеки шляхом гуманітарного реагування, зокрема надавати потребуючим країнам продовольчу допомогу;
  3. зробити так, щоб використання голоду як зброї війни підпадало під дію інструментів, що передбачають відповідальність за скоєне осіб, урядів, правоохоронних органів, організацій, наприклад, Глобального акту Магнітського.

«Голод не повинен ставати зброєю війни, – заявив сенатор Джон Тун від Республіканської партії. – Сполучені Штати та їхні партнери мають працювати разом, щоб відновити глобальну стабільність і притягнути окремих осіб та уряди до відповідальності за конфлікти, які призводять до глобального голоду і ставлять під загрозу продовольчу безпеку».

Його колега від демократів сенатор Джефф Мерклі додав, що ця резолюція «закликає адміністрацію Байдена засудити використання голоду як зброї в таких країнах, як Україна та Ефіопія, і зосередити гуманітарні зусилля на подоланні продовольчої безпеки та голоду».

«Ця двопартійна резолюція засуджує тих, хто жорстоко використовує голод як зброю війни проти мирного населення, закликає Сполучені Штати притягнути їх до відповідальності за ці звірства. Вона також закликає нашу країну продовжувати рішучі дипломатичні та гуманітарні зусилля, щоб зміцнити глобальні поставки продовольства та забезпечити стійкість у постачанні у випадку майбутніх потрясінь», – заявив під час представлення документу сенатор-демократ Корі Букер.

Сенатор від Республіканської партії Джеймс Ріш додав: «Ця двопартійна резолюція… заохочує адміністрацію Президента визначити пріоритетність зусиль для вирішення проблеми продовольчої безпеки».