Голова Єврокомісії порівняла дії армії рф в Україні з Голодомором

25 Травня 2022

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у вівторок, 24 травня, порівняла дії російської армії на окупованих українських територіях із захопленням врожаю за радянських часів. Та наголосила, що росія використовує постачання продовольства як зброю, повідомляє Німецька хвиля.

«В окупованій росією Україні армія кремля конфіскує запаси зерна та техніку (…) А російські військові кораблі в Чорному морі блокують українські кораблі, повні пшениці та насіння соняшника», – сказала фон дер Ляєн у промові на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія.

«У декого це викликало спогади з темного минулого – часів радянських захоплень врожаю та нищівного голоду 1930–х років», – заявила фон дер Ляєн, маючи на увазі Голодомор, який забрав життя мільйонів українців.

На думку голови Єврокомісії, Росія використовує постачання продовольства як зброю з глобальними наслідками, діючи так само, як і в енергетичному секторі.

«Зараз Росія накопичує власний експорт продовольства як форму шантажу – стримує поставки, щоб підвищити світові ціни, або торгує пшеницею в обмін на політичну підтримку, – наголосила фон дер Ляєн. – Це використання голоду та зерна, щоб посилювати свою владу».

Президентка Єврокомісії закликала до міжнародної відповіді Москві, заявивши, що «глобальне співробітництво є протиотрутою від російського шантажу».

Водночас голова Єврокомісії  назвала російські бомбардування зернових складів в Україні і блокаду експорту сільськогосподарської продукції «ганебними актами», які призвели до «високого зростання світових цін на пшеницю».

У ЄС пообіцяли відкрити «канали солідарності» з Україною – йдеться про альтернативні логістичні маршрути, які допоможуть країні експортувати зерно. Щоб обговорити це питання, міністри сільського господарства країн ЄС зустрінуться у Брюсселі.

Нагадаємо, від початку широмасштабного вторгнення 24 лютого Росія блокує експорт зерна з України, насамперед до Північної Африки та Азії. За даними Всесвітньої продовольчої програми ООН, на початку 2022 року від гострого голоду страждали 276 мільйонів людей. Якщо війна в Україні триватиме, це число може збільшитися ще на 47 мільйонів.