Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

15 Грудня 2022

У четвер, 15 грудня, Європейський парламент проголосував за резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. «За» проголосували 507 депутатів, 12 висловилися проти.

Ухвалена резолюція висловлює солідарність з народом України та вшановує пам’ять мільйонів людей, які загинули в результаті цілеспрямованих дій сталінського режиму з організації штучного голоду.

«Депутати Європарламенту рішуче засуджують ці дії, що призвели до смерті мільйонів українців, і закликають всі країни та організації, які ще не зробили цього, наслідувати їхній приклад і визнати його геноцидом», — йдеться у заяві.

У резолюції наголошується, що відбілювання та прославляння тоталітарного радянського режиму та відродження культу радянського диктатора Йосипа Сталіна призвело до того, що Росія сьогодні є державою-спонсором тероризму.

Засуджуючи нинішній російський режим за маніпулювання історичною пам’яттю з метою власного виживання, Європарламент закликав Російську Федерацію, як головну правонаступницю Радянського Союзу, вибачитися за ці злочини.

«Я вдячний Європарламенту за визнання Голодомору геноцидом українського народу. Це рішення відновлює історичну справедливість та надсилає потужний сигнал всім іншим парламентам світу. Ми продовжуємо працювати над розширенням географії визнання і очікуємо нових рішень вже невдовзі», — написав у твіттері міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.