Історичний трилер «Гарет Джонс» про журналіста-очевидця Голодомору змагатиметься на Берлінале

11 Січня 2019

Вчора Держкіно України повідомило, що українсько-польський фільм «Гарет Джонс» було відібрано до основної програми одного з найпрестижніших кінофестивалів світу – Berlinale (Берлінського міжнародного кінофестивалю), який пройде в Берліні цьогоріч з 7 по 17 лютого. Фестиваль відомий показом фільмів на актуальну соціальну та правозахисну тематику.

Фільм «Гарет Джонс» було створено у співпраці Польщі, України та Великої Британії. В основі – реальна історія валлійського журналіста Гарета Джонсона, який у 1933 році приїздить до України, щоб задокументувати правду про сталінські злочини під час Голодомору. Це розслідування згодом лягло в основу відомого роману-антиутопії Дж. Орвелла «Колгосп тварин».

Фільм польської режисерки Агнешки Холланд знімався в 2018 році в Україні, далі зйомки перенесли до Польщі та Великобританії. Головну роль журналіста грає британець Джеймс Нортон, з українських акторів було задіяно Якова Ткаченко та Олега Драча. Бюджет картини склав 262 млн гривень, з яких Держкіно України виділило 1/10 суми.

Як зазначив Голова Держкіно Пилип Іллєнко: «Важливо, що з усіх фільмів, підтриманих Держкіно, саме «Гарет Джонс» змагатиметься цьогоріч за головну нагороду Берлінале. Ця стрічка значуща не лише для українського кінематографа, але й для усіх українців, бо її участь в основному конкурсі фестивалю допоможе донести світові правду про Голод 1932-1933 років як геноцид української нації».

Продюсер фільму Єгор Олесов додав: «Це дійсно дуже сильна, емоційна та вкрай важлива для сьогоднішнього світу, особливо для нашої країни, історія. Але фільм має не тільки потужний фестивальний, а й великий глядацький потенціал. Чекаємо світової прем’єри в Берліні та тримаємо пальці схрещеними!».

Кінострічка про Голодомор, яка в міжнародній версії має назву «Mr. Jones», буде презентована на фестивалі та боротиметься за основний приз – Золотого ведмедя. В Україні фільм очікується в прокаті восени 2019.