Історик Федір Турченко: «Коли починають спалювати книжки, то буде час, коли спалюватимуть і людей»

4 Серпня 2022

Вилучаючи з бібліотек на окупованих територіях українські книжки та знищуючи їх, окупанти намагаються позбавити українців їхньої історії та ідентичності. Про це в ефірі «Суспільне Запоріжжя» розповів доктор історичних наук, професор, автор шкільних підручників з історії України Федір Турченко.

«Ця орда, що прийшла до нас із півночі, крім того що вбиває, ґвалтує, знущається, вона спалює наші книжки, – каже вчений. –  Вони хочуть ліквідувати Україну, а відтак ліквідувати все, що з нею пов’язано. Українські книжки є проявом нашої ментальності й нашого національного характеру». Саме тому, зазначає науковець, окупанти нищать будь–яку українську літературу, навіть, якщо це поезія.

«Їхні методички передбачають, що після того, як вони заходять у те чи інше село, вони роблять ревізію бібліотек. Бо книжки є проявом  нашої індивідуальності, яку вони прийшли знищувати, – вважає Федір Турченко. – Це було прогнозовано, бо зі свого досвіду пам’ятаю, як десь на початку 2010–х років, коли проходили чергові вибори й особливо в Криму були активні проросійські партії, мені трапилося фото з зображенням, де спалювали книжки. І серед них була історія України».

Історик підводить до думки, що такі дії є ознакою нездорового суспільства та настроїв у ньому. «Коли починають спалювати книжки, то буде час, коли спалюватимуть і людей, – каже пан Турченко. – Згадайте нацистську Німеччину – з цього все почалося».

Він додав, що українська держава має виправити помилки, яких припустилася в минулому та «надати можливості для повноцінного розвитку української культури, українського слова, українського  телебачення – тобто «всього українського за формою і за духом».

Фото – Twitter Мелінди Сіммонс.