Католицька церква вшанувала пам'ять кардинала Теодора Інніцера

30 Січня 2019

Кардинал Крістоф Шонборн на традиційному Вселенському прийомі з нагоди Всесвітнього тижня молитви за єдність християн особливо наголосив на значенні пам’яті кардинала Теодора Інніцера, який в 1933 році допомагав жертвам Голодомору та українцям в Австрії. Пряму мову архієпископа наводить Католицьке прес-агенство Австрії.

«Кардинал Теодор Інніцер зумів привернути увагу всього світу в 1933 році. Він 16 жовтня 1933 заснував в Єпископському палаці (Відень, Австрія. – ред.) «Міжконфесійний і міжнародний комітет допомоги для голодуючих областей Радянського Союзу». Це була конкретна акція, у своєму роді унікальна, яка мала допомогти мільйонам людей в Україні, яким загрожувала голодна смерть. Причиною так званого Голодомору була політика наказів Сталіна, яка свідомо тягла за собою катастрофу голоду з мільйонами смертей. Те, як відреагував на ці події кардинал Інніцер, робить його зразком солідарності та пильності», – сказав Шонборн.

Кардинал Теодор Інніцер (Theodor Innitzer) був одним з тих, хто за кордоном опікувався долею голодучих під час Голодомору українців. Зважаючи на заклики Андрея Шептицького, він створює «Міжконфесійний і міжнародний комітет допомоги для голодуючих областей Радянського Союзу» в Австрії. 20-го серпня 1933-го року кардинал Інніцер відкрито звернувся  до світової громадськості з метою запустити процес надання допомоги мільйонам невинних людей, які помирали від голоду. Його звернення під назвою “Кардинал Інніцер закликає світ проти голоду в Росії (Радянському Союзі – ред.)” було надруковано в імперській пошті та розійшлося на весь світ.

“Вже жодні заперечення не можуть спростувати той факт, що сотні тисяч, навіть мільйони людей у радянській Росії за останні місяці померли від голоду. Сотні хвилюючих листів з охоплених голодом територій Радянського Союзу, передусім з України та Північного Кавказу, повідомляють про це, те ж саме свідчать очевидці, в чиїй компетенції немає жодних сумнівів”, – йшлося у заклику кардинала. Опісля він неодноразово публікувався в західній пресі та збирав конференції, які б привернули увагу світової спільноти до геноциду, про який замовчував Радянський Союз.

Наразі діяльність кардинала з перешкоджання Голодомору є невідомим в достатній мірі широкому загалу фактом, тому кожна публічна згадка про його постать слугує додатковим вшануванням усіх людей-благодійників, які сприяли поширенню правди про Голодомор та вживали превентивних заходів. Детальніше про постать кардинала Інніцера можна прочитати тут.