Хорватія разом з Україною проти геноциду

24 Жовтня 2022

Міністерство закордонних справ Хорватії оприлюднило офіційну заяву про вступ до процесу в Міжнародному суді ООН, що був започаткований Україною проти Росії після початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє МЗС Хорватії на своєму офіційному сайті.

Заяву про вступ у процес подали 19 жовтня 2022 року.

«Як держава-учасниця Конвенції про геноцид, Хорватія має право вступати в розгляд і має намір подати своє тлумачення відповідних положень Конвенції про геноцид», – йдеться у повідомленні.

У своїй заяві Хорватія зосереджується на тлумаченні статті IX Конвенції про геноцид і стверджує, що суд має юрисдикцію в цій справі.

Країна підтверджує «тверду відданість міжнародному порядку, заснованому на правилах та повазі міжнародного права, зокрема обов’язки держав не вдаватися до загроз чи застосування сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави та поважати права людини, міжнародне гуманітарне право як частину міжнародного права, а також Конвенцію про геноцид».

На сьогодні, до позову України проти росії вже офіційно долучилися Латвія, Литва, Нова Зеландія, Велика Британія, Німеччина, США, Швеція, Румунія, Франція, Італія, Польща, Данія, Ірландія, Фінляндія, Естонія, Іспанія, Австралія, Португалія, Австрія, Люксембург і Греція.