Комісія ООН: Окупанти катували в Україні навіть чотирирічних дітей

28 Вересня 2022

У рамках 51-ї сесії Ради ООН з прав людини голова Незалежної міжнародної слідчої комісії щодо України Ерік Мьосе заявив про виявлення доказів вчинення жорстоких злочинів російськими окупантами в Україні. Його доповідь оприлюднено на офіційному сайті ООН.

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні працювала з травня над розслідуванням заяв про воєнні злочини в Київській, Харківській, Сумській і Чернігівській областях.

У ході розслідування було виявлено, що окупанти ґвалтували та катували навіть маленьких дітей. Голова слідчої комісії Ерік Мьосе заявив: «Розслідування справ, пов’язаних із сексуальним та гендерним насильством, є особливо проблемним. Комісія встановила, що такі злочини вчиняли деякі військовослужбовці Російської Федерації. Ці дії становили різні види порушень прав, включаючи сексуальне насильство, катування, жорстоке та нелюдське поводження. Є приклади випадків, коли родичів змушували бути свідками злочинів. У випадках, які ми досліджували, вік жертв сексуального та гендерно обумовленого насильства коливався від чотирьох до 82 років».

Пан Мьосе додає, що Комісія задокументувала випадки, коли дітей ґвалтували, катували та незаконно ув’язнювали. «Діти також були вбиті та поранені внаслідок невибіркових нападів із застосуванням вибухової зброї. Неодноразові вибухи, злочини, вимушене переміщення та розлука з членами родини глибоко вплинули на їх благополуччя та психічне здоров’я».

У ході розслідування комісією ООН було відвідано 27 місць та опитано понад 150 жертв і свідків. Комісією ООН в Україні було проінспектовано місця руйнувань, могили, місця утримання під вартою та катувань, а також залишки зброї. Отримані дані дають підстави зробити висновок, що в Україні російськими військами були скоєні воєнні злочини.

Фото – “Слово і діло”.