Круглий стіл «Голодомор в Україні 1932-1933 рр.» у Тбілісі

31 Жовтня 2018

30 та 31 жовтня 2018 року в Національній Парламентській бібліотеці Грузії (м.Тбілісі) відбувся круглий стіл на тему: «Голодомор в Україні 1932-1933 рр.», присвячений 85-им роковинам Голодомору-геноциду, повідомляє прес-служба Посольства України в Грузії.

У дводенному заході взяли участь українські та грузинські науковці, представникі громадських організацій українців в Грузії, Патріархії Грузії, Ради національних меншин при Народному захиснику Грузії, Голова німецької діаспори в Грузії Гарі Аугст, Голова польської діаспори в Грузії Ніколай Козловський та грузинська громадськість.
30 жовтня 2018 року відкрив круглий стіл Посол України в Грузії І.Долгов, який привернув увагу на історію порушення світовим українством питання Голодомору в Україні та роботу, спрямовану на визнання його міжнародним співтовариством Геноцидом українського народу.
Учасники заходу вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні хвилиною мовчання.
Вичерпну доповідь щодо причин, шляхів здійснення та наслідків Голодомору в Україні в 1932-1933 рр. зробив заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, на завершення якої відбулося активне обговорення учасниками круглого столу.
Ґрунтовні виступи та доповіді зробили професор, кандидат історичних наук Сухумського державного університету м.Тбілісі Омар Ардашелія («Тоталітаризм й національна ідея: минуле та сучасність»»); доктор історичних наук Ніка Тевзадзе («Голодомор та червоний терор в Україні»), Голова громадської організації українців «Асоціація українців – мешканців Грузії» Михайло Борис («Голодомори в Україні», – йшлося про українців, які вимушені були шукати порятунок від голодної смерті та притулок на Кавказі, зокрема в Грузії. Списки українців за матеріалами грузинських архівів»); Виконавчого секретаря Ради національних меншин при Народному захиснику Грузії Бели Осіпової.
31 жовтня відбулося заслуховування свідчень нащадків українців, які спасалися від голоду в Грузії (Олег Машков, Тамара Пілія, Галина Саєнко, Юрій Москалець, Валерій Черненко, Леван Чачуа) та зачитали спогода Михайла Шлапака, Ганни Габараєвої (Долі) та Ніни Шебякіної (Матвієнко).
На завершення учасники заходу переглянули документально-публіцистичний фільм грузинських авторів «Голодомор».

Також, 31 жовтня 2018 року Грузія приєдналася до міжнародної акції «Запалімо свічку пам’яті!»