Людмила Денісова: Війна Росії проти України – це геноцид українського народу з особливою жорстокістю!

11 Березня 2022

Війна Росії проти України – це не збройний конфлікт, не абсурдне словосполучення «специальная аперация», це ГЕНОЦИД українського народу з особливою жорстокістю! На цьому наголошує Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в своїй заяві.

«У 1949 році за наслідками нищівної Другої cвітової війни країнами Європи було ухвалено найважливіший інструмент міжнародного гуманітарного права – чотири Женевські конвенції. Ратифікацією яких країни цивілізованого світу підтвердили свій намір ніколи знову не допустити подібної трагедії, – йдеться в заяві Омбудсмена. – В основі цих конвенцій та протоколів до них – заборона вбивств і жорстокого поводження з мирним населенням, руйнування цивільної інфраструктури та використання зброї, яка завдає надмірних ушкоджень або призводить до зайвих страждань.

Військові сили Російської Федерації у найкращих традиціях гітлерівської імперії обстрілюють здебільшого цивільне населення та цивільну інфраструктуру, щогодини забираючи життя та зрівнюючи із землею цілі міста та села. Використовуючи при цьому види зброї, заборонені Женевськими конвенціями та низкою міжнародних договорів.

Сумська область, м. Охтирка, ворогом застосовано термобаричні боєприпаси – так звана «вакуумна бомба» влучила у склад нафтового наливу. У 1976 році ООН прийняла резолюцію, якою зброя такого типу визнана «негуманним засобом ведення війни, що викликає надмірні страждання людей».

Місто Харків обстрілюється касетними бомбами, начиненими мінами «пелюсток», які визнані недозволеним видом зброї згідно з Конвенцією про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі касетних боєприпасів та про їх знищення.

Протипіхотні міни ворога виявлені поблизу житлових будинків у м. Бердянськ, Запорізької області, використання яких не допускається відповідно до Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін і про їх знищення.

Використання таких видів зброї військами ворога проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням всіх  чотирьох Женевських конвенцій 1949 року.

Війна Росії проти України це не збройний конфлікт, не абсурдне словосполучення «специальная аперация», це ГЕНОЦИД українського народу з особливою жорстокістю!

Звертаюся до міжнародної спільноти застосувати до РФ санкції, співмірні злочинам держави-терориста!

Майбутнє всього цивілізованого світу вирішується зараз на Українській землі! Україна потребує вашої допомоги!».