Литва визнала дії рф в Україні геноцидом

10 Травня 2022

Литовський сейм ухвалив резолюцію, в якій визнав дії російської армії в Україні геноцидом українського народу. Про це Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив у фейсбуці.

«Литва визнала дії рф в Україні – геноцидом Українського народу! Дякую Спікерці Сеймасу Вікторії Чміліте-Нільсен та всім депутатам за одноголосне ухвалення цього історичного рішення», – написав він.

«Закликаю весь світ підхопити естафету, щоб пам’ять про масові вбивства українців ніколи не була стерта ворогом!», – додав Руслан Стефанчук.

У резолюцій сейм Литовської Республіки згадав свою постанову від 5 листопада  2005 року, в якій визнав політичні репресії та Голодомор в Україні 1932-1933 рр. «свідомим, ретельно спланованим геноцидом української нації», що був вчинений  сталінським тоталітарним комуністичним режимом.

Литовські парламентарії наголошують на «послідовності та системності  політики Російської Федерації щодо масового знищення українського населення» та зусиллях щодо викорінення державності України. Тобто сучасні дії рф є продовженням попередньої політики, яку було реалізовано за радянських часів.

«Переконані, що головною метою війни, яку веде Російська Федерація, є знищення українського народу, його самобутності та позбавлення його права на незалежний розвиток», – йдеться в ухваленому документі.

Депутати вважають, що чітких доказів злочинів рф в україні достатньо, щоб констатувати: росія – «держава, яка підтримує та здійснює тероризм». Відтак парламентарі виступили за створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу для розслідування та оцінки агресії росії проти суверенної України і переслідування винних на основі спільних зусиль міжнародної спільноти та відомих в історії прецедентів (Нюрнберг, Токіо, Сьєрра-Леоне, а також інші спеціальні трибунали).

Пресслужба литовського парламенту повідомляє, що в зазначеній резолюції сейм закликав ООН, Європарламент, ПАРЄ, Парламентські асамблеї ОБСЄ та НАТО, парламенти та уряди іноземних держав визнати та переслідувати в судовому порядку геноцид, військові злочини та злочини проти людства, вчинені рф.

При цьому сейм вважає, що правосуддя здійсниться лише тоді, коли до відповідальності буде притягнуто очільників російської держави та інших високопосадовців і безпосередніх виконавців.