Майстриня з Черкащини виготовляє ляльки-мотанки на тему Голодомору

17 Листопада 2021

Народна майстриня Валентина Мірошник із Черкащини виготовила більше десяти авторських ляльок на тему Голодомору. Вона – учасниця проєкту «Ляльки для ненароджених», що присвячена дітям, які так і не з’явилися на світ у 1932-1933 роках.

Започаткувала проєкт у 2018 році Тетяна Золочевська (Tato Zolo) з міста Бремена (Німеччина). Це щорічна віртуальна тематична виставка творчих робіт та спогадів  про Голодомор 1932-1933 років в Україні. У рамках мистецького проєкту майстрині народної ляльки-мотанки з України та світу (Норвегія, Німеччина, Португалія) розповідають своїми роботами про болючі сторінки української історії, про Голодомор, як акт геноциду українського народу. Також на основі своїх робіт вони виготовляють листівки, які розсилають друзям з усього світу.

«Це тема, яка болить кожній українській родині, – розповіла нам Валентина Мірошник. – Це та сторінка нашої історії, яку треба пам’ятати, аби подібне ніколи більше не повторилося. Мою родину теж зачепив і Голодомор, і повоєнний голод. Ота композиція, де мати колоски збирала, то майже з розповідей бабусі… Їх було семеро дітей, батько помер, а мама (моя прабаба) сама спасала своїх діток. Бабуся, 1922 року народження, розказувала, що і бур’яни їли, і коріння, і кльоцки зі сміття ліпили… На жаль, вижили не всі».

У листопаді 2018 року Валентина Мірошник та її ляльки брали участь у виставці в Консульстві України в Гамбурзі, що відкрилася, аби нагадати про важкі часи Голодомору в Україні.